Nastop Bubniča ostaja pod vprašajem

Po lanskih 213 prijavljenih dirkačih bo letošnja gorsko-hitrostna dirka za evropsko prvenstvo v Ilirski Bistrici gostila več kot 230 dirkačev. Če bo med njimi tudi prvi domači adut Milan Bubnič, bo najverjetneje znano šele v soboto.

Bo Milanu Bubniču do konca tedna uspelo pripraviti dirkalnik?
Bo Milanu Bubniču do konca tedna uspelo pripraviti dirkalnik? 

ILIRSKA BISTRICA > Tudi letošnja bistriška dirka najboljših evropskih voznikov v gorskih preizkušnjah predstavlja vrhunec domače avtomobilistične sezone. Na seznamu prijavljenih za nastop na 5010 metrov dolgi progi med Ilirsko Bistrico in Šembijami so po pričakovanjih vsa najbolj zveneča imena v tej dirkaški zvrsti, kar je napoved pravega spektakla. Za naslov najboljšega na stari celini se potegujeta Italijana: lanski evropski prvak Christian Merli ima največjega konkurenta v rojaku Simoneju Faggioliju, ki se ponaša s sedmimi zmagami in rekordom proge, ki ga je leta 2017 spustil pod dve minuti. Med kandidati za najvišja mesta je tudi zmagovalec dirke v Lučinah Sebastien Petit iz Francije, dokončna odločitev o prvaku sezone pa bo najbrž padla na zadnji dirki sredi septembra v Buzetu.

Domači avtomobilski navdušenci stiskajo pesti, da bo lahko na progo zapeljal tudi Milan Bubnič. Izkušeni Pivčan je sredi junija na dirki na Gorjancih močno poškodoval svojo že legendarno lancio delto integrale, ki jo skupaj s sodelavci skuša pripraviti za nastop na najbližji dirki. Želi namreč ponoviti lanski uspeh, ko je progo odpeljal v dveh minutah in 20 sekundah. V delavnici smo ga zmotili konec tedna, ko še vedno ni mogel potrditi svojega nastopa: “Trudimo se po najboljših močeh in upamo, da nam bo uspelo. Končna odločitev bo najverjetneje znana šele v petek, morda celo v soboto pred začetkom prvega treninga,” je pojasnil Bubnič, ki je vendarle na seznamu 231 prijavljenih voznikov. V boju za naslov državnega prvaka je Bubniča ujel Matevž Žuden (renault clio cup), blizu pa je tudi Aleš Prek (honda civic type R), tako da bi znala biti tudi končnica domačega prvenstva izredno zanimiva.

Sicer bo dogajanje v Ilirski Bistrici potekalo po ustaljenem urniku. Petek bo minil v znamenju tehničnih pregledov, v soboto bodo tekmovalci progo z 206 metri nadmorske višine in povprečnim naklonom 4,2 odstotka preizkusili na treningih, medtem ko bo šlo v nedeljo zares z dvema preizkušnjama za evropsko prvenstvo ter državna prvenstva Avstrije, Hrvaške in Slovenije, pokal Alpe-Adria, pokal AŠ 2005 ter posebno točkovanje starodobnikov.


Najbolj brano