Mir bo prinesel šele naliv

Pogorišče obsežnega požara na Cerju, kjer se je vnelo prejšnjo sredo, je na določenih mestih še vedno živo. Na robu požarišča je v minulih dneh večkrat zagorel podtalni požar, ki so ga uspešno pogasili pripadniki PGD Kostanjevica na Krasu. Ocenjujejo, da je pogorelo 80 hektarjev gozda, pirotehniki pa bodo v prihodnjih dneh odstranili še nevarne vojne ostanke.

Pred tednom dni je ogenj na Cerju uničil okoli 80 hektarjev 
gozda. Foto: Arhiv CZ Miren-Kostanjevica
Pred tednom dni je ogenj na Cerju uničil okoli 80 hektarjev gozda. Foto: Arhiv CZ Miren-Kostanjevica

CERJE > Od prejšnjega četrtka popoldne, ko je uspelo gasilcem pogasiti obsežen požar na Cerju, ki se je zaradi burje nevarno približeval državni meji z Italijo in naselju Lokvica, je v minulih dneh na posameznih točkah še zagorelo pod tlemi. V vseh primerih je to bilo na robu požarišča, kjer se je vnel podtalni požar in to nakazal z dimom. Ogenj so takoj zadušili pripadniki Prostovoljnega gasilskega društva Kostanjevica na Krasu in novogoriški poklicni gasilci. “Dokler Cerja ne bo zalilo obilno deževje, se bodo še naprej netili posamezni manjši podtalni požari,” je pojasnil Simon Vendramin, poveljnik novogoriških poklicnih gasilcev, ki je bil tudi vodja intervencije ob požaru na Cerju.

V nedeljo so območje požara z dronom posneli predstavniki zavoda za gozdove, ki so ugotovili, da so ognjeni zublji požrli okoli 80 hektarjev trave, grmičevja in dreves. “Pri tako velikih požarih je ključna tudi logistična podpora,” je dodal Vendramin, saj bi brez nje težko tako hitro in uspešno sklenili gašenje.

430

toplih obrokov

so razdelili v času požara na Cerju

Poveljnik civilne zaščite občine Miren-Kostanjevica Dean Bizjak je ob tem ilustriral, da je bila istočasno z ostalimi enotami aktivirana tudi enota za podporo tamkajšnje civilne zaščite, ki jo je sestavljalo 14 članov.

“Enota ni usposobljena za gašenje, deluje pa kot podpora vsem enotam, ki delujejo na požarišču,” je pojasnil. V času celotne intervencije so ponoči in podnevi oskrbovali gasilske enote na terenu in v delilnem centru s hrano in vodo. “S tehničnimi vozili in peš so oskrbovali gasilce na vseh požarnih linijah s hrano in vodo,” je še dodal. Skupno so razdelil 430 toplih obrokov, 540 sendvičev in 1400 pollitrskih plastenk z vodo. Skrbeli so tudi za čiščenje požarišča.

Ker so med požarom odjeknile posamezne eksplozije odvrženih granat iz vojnih časov, se bodo pripadniki severnoprimorske enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) v prihodnjih dneh podali na požarišče in odstranili granate. “Sedaj je najlaže, da pregledamo teren tako z detektorjem kot fizično in poberemo ter uničimo nevarne ostanke vojn,” je sklenil Darko Zonjič, poveljnik državne enote za varstvo pred NUS, novogoriški kriminalisti pa še naprej intenzivno ugotavljajo vzrok požara.


Najbolj brano