Mandarić in Popovič o milijonu

Potem ko je pred meseci sodišče v Ljubljani razsodilo, da Milan Mandarić nima temelja za terjanje 450.000 evrov od Solze Popovič, se je na koprskem sodišču začelo sojenje za drugo, še višje sporno posojilo. Mandarić trdi, da ga je Boris Popovič prosil, če jim lahko pomaga z 950.000 evri, Popovič pa zatrjuje, da je Mandarić hotel le priti do gotovine. Prvi trdi, da mu je njegova mati denar vrnila, drugi pa pravi, da to ni res.

Milan Mandarić (levo) in Boris Popovič: nekoč prijatelja, danes nasprotnika z 1,5 milijona evrov težko “doto” Foto: Zdravko Primožič/FPA
Milan Mandarić (levo) in Boris Popovič: nekoč prijatelja, danes nasprotnika z 1,5 milijona evrov težko “doto” Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > “Gospa Solza je samo ime in priimek, v ozadju pa je bil njen sin Boris Popovič,” je včeraj dejal srbsko-ameriški poslovnež Milan Mandarić, ki je z družino Popovič prišel navzkriž zaradi dveh ogromnih posojil. “Takrat smo bili prijatelji. Prosil me je, če lahko pomagam in ker sem lahko, sem to storil. Zdaj mi je seveda žal,” je Mandarić povedal o svojem nakazilu v višini 950.000 evrov Solzi Popovič.

“Kot jamstvo so mi ponudili nepremičnine v Semedeli, ki so jih ponudili tudi Termam Čatež. Rekli so, da bodo v nekaj dneh dobili denar od Čateža in mi ga takoj vrnili. Teh nepremičnin nisem nikoli nameraval kupiti,” je zatrdil Mandarič. Šlo naj bi za poslopje Snack bara in ostalih nepremičnin, ki jih ima v lasti družina Popovič.

Toži drugo podjetje

Solzo Popovič za vračilo 950.000 evrov v resnici toži ljubljansko podjetje Toko-line, ki je pred leti od Mandarića prevzelo terjatev do Popovičeve. Terjatev je nato vrnilo Mandariću, vendar je ostalo v vlogi tožnika.

Mandarić in Solza Popovič sta marca leta 2007 podpisala predpogodbo za nakup nepremičnin, na podlagi katere je Mandarić nato Popovičevi nakazal 950.000 evrov. Pri domnevnem vračilu tega denarja pa se je zapletlo. “Zakaj bi nekdo prosil za denar, če bi mi ga takoj vrnil? To je smešno,” je Mandarić odgovoril na vprašanje ali mu je Popovičeva znesek res vrnila, kot zatrjuje njen odvetnik Branko Gvozdić.

“Vstopnica za vračilo k Popoviču”

Na vprašanje, zakaj je dan pred nakazilom podpisal listino, da mu je denar vrnila, je odgovoril, da zato, ker je verjel, da mu bodo denar vrnili hitro in ker je moral v Veliko Britanijo. “Morda je bilo malo naivno …,” je pripomnil in dodal, da je vse vodil njegov takratni odvetnik Franci Matoz, ki naj bi tudi hranil izvirno listino o domnevnem vračilu dolga. “Ampak ta listina je bila izmišljena,” je dejal Mandarić.

Na pripombo Gvozdića, da mu je njegova stranka denar vrnila isti dan, ko je prejela nakazilo in da je denar v bistvu potreboval Mandarić, da bi poravnal obveznosti v nogometnem klubu in ob nakupu Toncityja, je Mandarić odgovoril, da je to scenarij Al Caponeja. “Ste to izjavo o vračilu denarja kdaj preklicali?” ga je vprašal Gvozdić. “Ne,” je odgovoril Mandarić, “Franci je rekel, da jo ima on v sefu in da ne bo šla nikoli ven, dokler ne plačajo.”

“Matoz je patološki lažnivec! On je potem izkoristil to listino kot vstopnico, da se je spet vrnil k Popoviču,” je dejal Mandarić in kot smešne označil navedbe, da je s posojilom le prišel do gotovine. “Vse moje poslovanje poteka prek družinskega sklada in računov. Če bi kaj plačal mimo tega, bi imel težave z ameriško davkarijo,” je pristavil. Na Gvozdićevo vprašanje, zakaj so angleški kriminalisti v njegovi hiši potem našli za 400.000 evrov gotovine, je Mandarić odgovoril, da to ni bil njegov denar in da je ta primer popolnoma čist.

Z elastiko speti petstotaki

“Dobili smo se v Kroštoli, nato sva šla skupaj do notarja Ferligoja. Sestavili in podpisali smo to predpogodbo, potem smo šli do moje mame. Izročila mu je 950.000 evrov. Vse v 500-evrskih bankovcih, spetih z elastiko. Mama in sestra sta mu jih izročili v mamini spalnici. V eni vrečki,” je včeraj povedal Boris Popovič.

Tudi Popovič je zatrdil, da je bila predpogodba o nakupu nepremičnine fiktivna. “Samo od najema teh nepremičnin dobimo 30.000 evrov mesečno. Smešno bi bilo, če bi jih prodali,” je povedal Popovič. Na vprašanje sodnice, kdo hrani izvirnik potrdila, da je Mandarić prejel denar, je odgovoril, da on. “Kje?” ga je vprašala sodnica. “Nekje,” je odgovoril Popovič. “Je pod mojim nadzorom. Ne morem vam povedati.”

Odvetnik Jernej Kos iz odvetniške pisarne Carmen Dobnik ga je vprašal, ali je imela njegova mati takrat za približno 800.000 evrov posojil. “Moja mama in oče nista nikoli imela posojil, niti kartice. Mama ne more na bankomat, ker nima kartice,” je odgovoril. Ko je odvetnik vztrajal, je Popovič dejal, da je pomagala njemu in sestri. “Če je pomagala Mandariću, lahko tudi svojim otrokom,” je pristavil.

Po poslu izbrisala hipoteke

Na vprašanje, od kod ji 950.000 evrov v gotovini, je Popovič odgovoril, da sta to privarčevala z njegovim pokojnim očetom od obrti, ki sta jo začela že leta 1954. “Samo v Srbiji je imel moj oče deset podjetij. Tega denarja ni nikoli nesla na banko,” je dejal Popovič.

Popovič je ponovil, da nihče ne bi podpisal listine pri notarju, da je prejel denar, če ga ne bi prejel. Na vprašanje odvetnika Kosa, kako je mogoče, da je njegova mati po podpisu pogodbe izbrisala hipoteko na hiši in nepremičninah, je Popovič odvrnil, da je hotela biti verodostojna. “Če bi šel jaz k ljubici, ne bi parkiral avta pred njeno hišo, kaj se vam zdi?” je odvrnil Popovič.

Včeraj bi morala pričati tudi Solza Popovič, vendar je odvetnik Gvozdić povedal, da je zaradi slabega zdravja ponoči obiskala urgenco. Sojenje se bo nadaljevalo novembra.


Najbolj brano