Konec sanjskega niza

Slovenska odprava na svetovnem prvenstvu v judu je včeraj doživela hladno prho. Glavni adut za odličje Tina Trstenjak je bila v polfinalu diskvalificirana in je posledično ostala tudi brez boja za bron v kategoriji do 63 kilogramov.

Tina Trstenjak Tokio zapušča brez odličja. Foto: Stanko Gruden/STA
Tina Trstenjak Tokio zapušča brez odličja. Foto: Stanko Gruden/STA

TOKIO > Kdaj je Tina Trstenjak zapustila svetovno prvenstvo (SP) oziroma veliko tekmovanje brez odličja? Za odgovor na to vprašanje bo treba pošteno pobrskati po spominu ali še bolje po analih. Olimpijska prvakinja iz Ria je bila od leta 2014 in SP v Čeljabinsku vselej v krogu dobitnic medalj. Med drugim je bila tudi zlata leta 2015 v Astani, za povrh pa je osvojila tudi šest zaporednih odličij na evropskih prvenstvih. Tokio je prinesel prekinitev bržkone neponovljivega niza.

Potem ko je bila v prvem krogu prosta in je v naslednjih dvobojih ugnala Španko Cristino Perez Cabana, Britanko Lucy Renshall in Mongolko Ganhaič Bold, je bila usodna polfinalna borba, v katero je šla 29-letna Trstenjakova že s slabo popotnico. Proti domačinki Miku Toširo je pred SP v Tokiu izgubila vseh osem medsebojnih dvobojev. Tudi v devetem obračunu se rezultatska krivulja ni zasukala, za Celjanko pa se je razpletlo še slabše. Zaradi nepravilnega prijema jo je doletela neposredna diskvalifikacija, pri čemer so sodniki napad Trstenjakove ocenili kot poskus poškodovanja tekmice.

Posledično je slovenska predstavnica ostala tudi brez borbe za bron z Martyno Trajdos. Nemka je bila tudi edina novinka na zmagovalnem odru SP. Drugi bron je tako kot lani pripadel Nizozemki Juul Franssen. Naslov pa je še tretjič zapored osvojila Francozinja Clarisse Agbegnenou, ki je po več kot treh minutah podaljška ugnala Japonko Toširovo. Danes na tatamiju ne bo slovenskih predstavnikov. Jutri bo pod drobnogledom evropska prvakinja v kategoriji do 78 kg Klara Apotekar, v soboto pa njena polsestra Ana Velenšek (nad 78 kg).


Najbolj brano