Njuni sta medalji in vozovnici za Tokio

Koprski kajakašici Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta iz madžarskega Szegeda prinesli domala vse, kar sta si zaželeli pred odhodom na svetovno prvenstvo na mirnih vodah: odličji in olimpijski vozovnici za Tokio.

Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić (desno) prinašata iz 
Szegeda, kjer je bila beloruska posadka nepremagljiva, dve odličji 
in olimpijski vstopnici za Tokio.  Foto: Kajakaška zveza Slovenije
Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić (desno) prinašata iz Szegeda, kjer je bila beloruska posadka nepremagljiva, dve odličji in olimpijski vstopnici za Tokio.  Foto: Kajakaška zveza Slovenije

SZEGED > Čeprav je primorski dvojec že v petek prebil led s srebrno medaljo na 200 metrov, pa se je zavedal, da tekma leta še sledi. V sobotnem finalu na 500 metrov je poleg odličij šlo tudi za olimpijske kvote, zato je bila napetost navkljub izjemni popotnici osmih zaporednih uvrščanj na zmagovalne stopničke, odkar sta Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman predlani združili moči v istem čolnu, občutna. “Tekma je bila vendarle nekaj posebnega. V igri so bile olimpijske igre, ki jih še nisem doživela. Pred finalom se je kopičila živčnost, ki pa je izginila, ko sva se pognali iz startnih blokov,” je težo finalne preizkušnje orisala Ostermanova, ki je nato kmalu padla v tekmovalni film, v katerem ni izostal zaključni vrhunec.

Napet zaključek

Da bo slovenski čoln izpolnil poglavitni cilj, je bilo na dlani že ob vmesnem času. Tako kot na 200 metrov sta izstopali Marina Litvinčuk in Volga Hudzenka. Belorusinji sta spet začeli izjemno hitro in ušli konkurenci. Po polovici proge sta si priveslali občutno prednost in se kot edini spustili pod mejo 50 sekund. Belgijska naveza Hermien Peters-Liez Broeks je na drugem mestu zaostajala že skoraj sekundo. Tretji vmesni čas pa sta imeli že Anja in Špela, a razlike do petega mesta so se merile v stotinkah. Odločitev o nosilkah medalje je tako padla v zadnjih sto metrih. Zlato je bilo sicer že oddano Belorusinjama, ki sta si kmalu priveslali neulovljivo prednost. Za njima sta zelo dobro stopnjevali ritem Poljakinji Karolina Naja in Anna Pulawska, ki sta na drugem mestu zaostali 79 stotink sekunde. V zadnjih zavesljajih pa sta do brona prišli Špela in Anja. Za svetovnima prvakinjama sta zaostali sekundo in 65 stotink, a ključni podatek je da sta v drugem delu proge prehiteli belgijski čoln, ki je bil počasnejši za 28 stotink sekunde.

Olimpijska kvota

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta Sloveniji v Szegedu priveslali edino olimpijsko kvoto, kar je bilo glede na razmerja moči pričakovano. Čas 20-letne Mie Medved, ki je na 500 metrov v obstala v kvalifikacijah, šele prihaja. Pri moških sta se Jošt Zakrajšek (1000 m) in Vid Debeljak (200 m) v olimpijskih disciplinah morala zadovoljiti s finalom B, ki se je izmuznil parakajakašu Dejanu Fabčiču. Olimpijsko leto sicer prinaša še dve priložnosti za osvojitev kvot, ponudba pa je močno omejena.

Čas za veselje

Končni razplet je seveda v slovenski tabor prinesel neizmerno veselje. Koprski kajakašici sta komaj zadrževali solze. Tudi Špela je uspeh pospremila zelo čustveno, pa čeprav je to že njena šesta medalja na svetovnih prvenstvih, prihodnje leto pa jo čaka še četrti nastop na olimpijskih igrah. “Pred desetimi meseci sem rodila, zdaj pa se veselim medalje in olimpijske kvote. Prve igre v Pekingu sem dočakala pri 26 letih, prihodnje leto v Tokiu bo morda napočil čas tudi za prvo medaljo,” se je v trenutkih sreče v prihodnost že zazrla Ponomarenkova. Z Ostermanovo sami še najbolje vesta, koliko truda sta vložili v dosežek, ki pomeni vsekakor imenitno spodbudo na poti do olimpijskega cilja. Najprej seveda sledi zasluženo proslavljanje uspeha iz Szegeda in še kako dobrodošel počitek.

Septembra si bosta Špela in Anja vzeli čas zase in za svoje najbližje, sicer pa je ekipa pod taktirko Stjepana Janića kot razširjena družina, ki veliko časa preživi skupaj, v dobrem in slabem. “Leto je bilo težko v vseh pogledih. V lovu za vrhunskim rezultatom v vrhunskem športu moraš vedno težiti k izboljšavam in preskakovanju ovir. Premagujemo posadke, ki delajo v neprimerno boljših razmerah, primanjkljaje v primerjavi s konkurenco pa poskušamo nadomestiti z znanjem in delom, na katera se lahko zanesemo. Olimpijsko medaljo imamo seveda v mislih, a do Tokia je še dolga pot, ki jo bomo začeli oktobra. Lahko pa zatrdim, da je pred Špelo bolj stabilna sezona kot letošnja. Po porodu je namreč morala postopoma in selektivno pristopiti k treningu. Anja pa napreduje iz sezone v sezono in verjamem, da se bo ta trend nadaljeval,” je povedal Stjepan Janić, ki si bo bržkone tudi ogledal prizorišče prihodnjih olimpijskih tekem in se na lastne oči prepričal o vadbenih razmerah na Japonskem.

Upoštevati bo treba tudi časovni zamik in specifične podnebne razmere, ki športnike čakajo v Tokiu. Špela in Anja sta si z osvojitvijo kvote v dvojcu priveslali tudi možnost olimpijskih nastopov v enojcu, ki pa bo, kot kaže, na Japonskem ostal v tekmovalni senci paradne discipline.


Najbolj brano