Hrana naj ima ime in priimek kmeta in kuharja

V Gornji Radgoni poteka tradicionalni, 57. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, ki bo še do pojutrišnjem zelo pomembno stičišče številnih, ki na tak ali drugačen sodelujejo v verigi od njive do krožnika. Letos je pomembno izpostavljeno znanje v kmetijstvu, pa tudi povezanost med deležniki v prehranski verigi.

 Foto: Sašo Dravinec
Foto: Sašo Dravinec

GORNJA RADGONA > Na letošnji Agri v Gornji Radgoni se predstavlja kar 1850 razstavljalcev iz 32 držav. Ponudba je pestra, od igle prek klobas do največjega traktorja, a je v večini sodobna kmetijska in živilska tehnologija. Organizatorji so poseben poudarek namenili digitalizaciji v kmetijstvu in agroživilstvu.

“Akcija, ne le besede”

“Te dni venomer ponavljam, da se moramo nasloniti na znanje, sodelovanje, povezovanje in podjetniški pristop,” je včeraj na posvetu Slovensko kmetijstvo in gastronomija poudarila dr. Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je na sejmišču vse dni Agre od jutra do večera. O povezovanju kmetijstva, gostinstva in turizma je dejala, da je potrebna akcija, ne zgolj besede.

Aleksandra Pivec

ministrica za kmetijstvo

“Te dni venomer ponavljam, da se moramo nasloniti na znanje, sodelovanje, povezovanje in podjetniški pristop.”

V prihodnjih dveh letih bo v fokusu slovenske turistične promocije gastronomija, zlasti v jubilejnem letu 2021, ko bo Slovenija praznovala 30-letnico samostojnosti in v drugem delu leta predsedovala EU. Takrat bo tudi nosilka naziva Gastronomska prestolnica Evrope, o katerem je dr. Aleš Gačnik s Turistice Univerze na Primorskem povedal, da bo z izpostavljanjem ključnih elementov (večja samooskrba, pomen lokalne oskrbe s kakovostno in varno hrano tako v gospodinjstvih kot v vrtcih, šolah, restavracijah in hotelih …) in s povečanjem prepoznavnosti pomemben tako za slovensko kmetijstvo kot gastronomijo in gastronomski turizem. “Hrana naj ima ime priimek, pa ne le kuharjevega, temveč tudi kmetovega,” je poudaril Gačnik, ki je pred leti zasejal seme zamisli o evropski gastronomski regiji.

Gastronomija usmerja turistične tokove

“Želimo boljše usmerjati turistične tokove, tako geografsko kot časovno, za kar je gastronomski turizem izjemna priložnost,” je poudarila mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, ki je predstavila poudarke za promocijo in razvoj gastronomskega turizma v prihodnjih letih. Poudarila je pomen verige vrednosti v gastronomske turizmu, ki se začne na njivi, konča pa pri vrhunskih doživetjih. “Izpostavljamo trajnostno pridelavo, spektakularno okolje in izjemne posameznike,” je dodala.

Sejem se je v soboto izkazal ne le kot pomembno poslovno stičišče, temveč tudi kot politični forum za kmetijstvo. Svečano ga je odprl premier Marjan Šarec, ob več kmetijskih ministrih iz evropskih držav pa je bil v Gornji Radgoni tudi odhajajoči komisar za kmetijstvo Phil Hogan, ki se je zlasti v kolektivni spomin Kraševcev zapisal z zgodbo o teranu.

Danes bo na Štajerskem veliko primorskih vinogradnikov in vinarjev, saj bo popoldne podelitev priznanj na tradicionalnem ocenjevanju vin, ki je mik tematskega dneva, na katerem v nizu razprav osvetlijo, kaj se dogaja v sektorju.


Najbolj brano