Težave piranske lepote

Četrtkov požar v Piranu, eden največjih in najbolj nevarnih v zadnjih desetletjih, je razgalil vso ranljivost našega najlepšega obmorskega mesta. Kaj lastnikom stanovanj pomaga prestižna lokacija, čudovita notranjost stanovanja in prijazni sosedje čez poletje, če pa se njihovo gnezdo v Piranu lahko v pol ure spremeni v kup ožganih ostankov. Zaradi 50 let stare električne napeljave, zaradi lesenega ostrešja in lesenih stropov, zaradi ozkih ulic, zaradi kdo ve česa.

Nesreča ne počiva nikoli in nikjer. Ampak taka, kot se je v četrtek popoldne zgodila v Piranu, bi se v vsaki obnovljeni hiši na podeželju (z betonskimi ploščami in varno električno napeljavo) končala z zažganim prostorom, ne pa s skoraj popolnoma uničeno hišo in poškodovano sosednjo.

Požar, kot se je zgodil v Piranu, bi se v vsaki obnovljeni hiši na podeželju končal z zažganim prostorom, ne pa z uničeno hišo.

Kot podobna obmorska mesta pri nas in po svetu se tudi Pirana ne da več zredčiti in urediti. Takega smo dobili in takega imamo. Lahko bi ga pa uredili in ga obvarovali pred najhujšim. V četrtek je zagorelo 100 metrov od Tartinijevega trga, na katerem so se lahko zbrali gasilci in brez težav hiteli proti ognju. Domačini pa se sprašujejo, kaj bi se zgodilo, če bi tak požar izbruhnil na nedostopni Punti. Plameni zagotovo ne bi uničili samo ene hiše. In potem bi si turisti naslednjih nekaj let, če ne desetletja, poleg obzidja, cerkve in trga, ogledovali tudi piransko pogorišče. Pa čeprav zveni pretirano, resnica ni daleč od tega.

Četrtkov požar je zato svarilo vsem, ki v Piranu, živijo in še bolj tistim, ki z njim upravljajo, da je skrajni čas za korenite ukrepe. S katerimi bi naredili red, zavarovali mesto in ljudi v njem. Kdo ve, v kateri hiši ta trenutek iskrijo električne žice? V tako ranljivi arhitekturi je več kot nujen odlok, ki bi v nekaj letih omogočil pregled in obnovo dotrajanih napeljav. Kdo ve, katero betonsko korito bo jutri gasilcem vzelo dragocenih pet minut? Nujno je takoj očistiti vse javne površine. Kdo ve, kdaj se bo v človeško-pločevinastem kaosu ob morju zgodila najhujša nesreča? Sramotno je pripešačiti v mesto na cesti skupaj z avti, kolesarji in invalidi na vozičkih.

Piran je čudovito mesto, še posebej za turiste in občasne obiskovalce. Za tiste, ki v njem živijo, pa je, kar je. Predvsem je potreben večjega reda in urejenosti. Potem bo tudi domačinom bolj všeč in sam zase bolj varen.


Preberite še


Najbolj brano