Ponoči odpustili gasilsko stražo

Ogenj na Cerju, ki se je v sredo od poldneva zaradi burje nezadržno bližal državni meji z Italijo, so gasilci v četrtek dopoldne že lokalizirali, popoldne pa povsem pogasili. Gasilsko stražo je ponoči izvajalo 25 gasilcev lokalnih društev, ki pa so jih zaradi nočnega dežja odpustili zgodaj zjutraj. Predstavniki zavoda za gozdove bodo jutri merili površino požara. Kriminalisti vzroke požara še ugotavljajo.

Požar na Cerju je imel več žarišč in se je razprostiral na treh 
kilometrih grebena. Foto: GENG
Požar na Cerju je imel več žarišč in se je razprostiral na treh kilometrih grebena. Foto: GENG

CERJE > “Požar na Cerju, ki je le lučaj oddaljeno od državne meje z Italijo, je slovenski in italijanski javnosti pokazal, kako pomemben je skupni odziv ter sodelovanje obeh civilnih zaščit. Pri tem se poraja vprašanje, kako pospešiti procese in prestopiti mejo v najhitrejšem možnem času ne samo v primeru požarov, temveč tudi drugih morebitnih nesreč skupnega oziroma čezmejnega območja,” je ob tem povedala Katarina Kogoj, ki je na ajdovski občini zaposlena pri čezmejnem projektu Crossit Safer. Ta bo še tesneje povezal gasilce obeh dežel.

Trenutni mednarodni sporazum iz leta 2006 sicer omogoča sodelovanje med Slovenijo ter regijo Furlanijo Julijsko krajino, a praksa razkriva, da je proces aktiviranja enot s sosednje strani meje daljši, kot bi lahko bil. V uporabi sta že dva obmejna sporazuma, ki sta ga podpisala Gasilska brigada Koper z gasilsko enoto iz Trsta ter Gasilska enota Nova Gorica z gasilsko enoto iz Gorice, a ne predstavljata celovitih rešitev za požare v naravi. Prav to težavo pa naj bi odpravil aktualni čezmejni projekt Crossit Safer, v katerem poleg drugih udeležencev sodelujejo akterji civilne zaščite obeh držav.

Tudi Tarcisio Drosghig, vodja operacij za koordinacijo italijanskih prostovoljcev, se je strinjal, da sta bili uspešno sodelovanje in večja efektivnost pri gašenju požara na Cerju mogoči ravno zaradi mednarodnega sporazuma. Prav skupno postopanje je vplivalo na to, da ogenj ni prestopil državne meje. “Vse je potekalo tekoče - s stalnim, strateškim in efektivnim prenosom informacij in težkim delom ekip iz obeh držav,” je povedal.

Vodja intervencije in poveljnik novogoriških poklicnih gasilcev Simon Vendramin je še povedal, da bodo predstavniki zavoda za gozdove jutri z dronom preleteli območje požara in podal točno površino, ki jo je uničil ogenj. Dodal je še, da so pri gašenju požara na Cerju sodelovale vse gasilske zveze severnoprimorske (9) in notranjske (4) regije ter kraška in postojnska gasilska zveza iz obalno-kraške regije. Sledi požara razkriva razgibano pogorišče, kjer je gorelo v sredo in četrtek.


Najbolj brano