Lutke in glasba v kleteh in vinogradih

Vinogradi, kleti, zvoniki, dvorišča in trgi štirih istrskih vasi bodo prihodnji teden ob koprski Taverni, vasi Kozarišče in gradu Snežnik gostili kar 150 dogodkov festivala Plavajoči grad. Glasbene, lutkovne in akrobatske točke bo uprizorilo 300 nastopajočih iz 25 držav. “Na festivalu bo tudi veliko družinskega programa,” poudarja lutkarica Maja Bavdaž Gross in napoveduje, da to ne bo hrupen, ampak zelo nežen festival.

Festival Plavajoči grad, ki združuje Pufovo lutkovno karavano in 
glasbenike  Etno Histerie, bo letos v Istri in na gradu Snežnik.    Foto: Andraž Gombač
Festival Plavajoči grad, ki združuje Pufovo lutkovno karavano in glasbenike Etno Histerie, bo letos v Istri in na gradu Snežnik.  Foto: Andraž Gombač

ISTRA, GRAD SNEŽNIK V ponedeljek bo festival, ki združuje Pufovo lutkovno karavano in glasbenike Etno Histerie, gostila vas Sokoliči, v torek Hrvoji, v sredo Gračišče, v četrtek pa Truške.

“Ob lutkovnih predstavah bodo sočasno na dvoriščih akustični koncerti, razen na osrednjem trgu v vsaki vasi, kjer bo ozvočen koncert,” pojasnjuje Maja Bavdaž Gross in dodaja, da koncerti kljub temu ne bodo hrupni. V kleteh, na dvoriščih in drugod se bo zbralo do 50 ljudi oziroma kolikor bo dopuščalo prizorišče. Program se bo začenjal po 18. uri, iz Kopra pa bo v vasi in nazaj vozil tudi poseben avtobus z glasbo v živo, pred vkrcanjem potnikov pa bo na sporedu še ulični koncert. Obiskovalci se lahko z vožnjo z avtobusom, na katero se je treba prej prijaviti, izognejo morebitni gneči pri parkiranju.

Hip hop, banjo in Don Kihot

Glasbeni program bo zelo raznolik, poudarja Bavdaž Grossova: “Veliko je vesele glasbe, recimo Američani Old salt. To je mednarodna zasedba, ki jo vodi Dan Wall, ki igra banjo.” Nastopile pa bodo tudi zelo nežne zasedbe, v solo, duo in insturmentalnih izvedbah, dodaja. Iz Velike Britanije prihaja pevka in ena najboljših harmonikašic britanske folk scene Hannah James. V ponedeljek bo v Sokoličih nastopil Zlatko Kaučič s skupino Kombo C, prihaja tudi francoska hip hop skupina NoFlipe ... Na Mačjem hribu v okviru Etno Histerie glasbeniki pravkar ustvarjajo na delavnicah in na Plavajočem gradu bodo predstavili, kar so pripravili.

Lutkar Matija Solce bo v sredo v Gračišču premierno predstavil lutkovno predstavo o Don Kihotu, ki pa je zaradi ostrega humorja namenjena odraslim, pravi Bavdaž Grossova.

Pavliha in kopalnica na kolesih

V petek se bo festival preselil v koprsko Taverno in okolico, v soboto pa v vas Kozarišče in na grad Snežnik. Na vsakem prizorišču bodo tudi projekcije, ki bodo ustvarile posebno vzdušje.

S predstavami bo na festivalu sodelovalo tudi več lutkovnih gledališč. V petek bo v Kopru na sporedu Pavliha iz Lutkovnega gledališča Maribor, na gradu Snežnik pa v soboto Vražji triptih iz predstave Mojster in Margareta, ki ga je za Lutkovno gledališče Ljubljana pripravil Matija Solce. Z dvema predstavama se bodo predstavili tudi študenti lutkovne praške akademije. Ob glasbenih in lutkovih dogodkih bodo še številne točke uličnega gledališča, kot je denimo potujoča kopalnica, in drugi.

Za seboj ne želijo puščati odpadkov

Festivalski dogodki nastajajo v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi, ki bodo za glasbenike pripravile večerjo, hrana pa bo na voljo tudi obiskovalcem.

Na festivalu sodelujejo številni prostovoljci, tako člani društev in drugi podporniki kot umetniki, ki na prizorišče pridejo na lastne stroške in na festivalu sodelujejo, ker si želijo srečanj z drugimi umetniki, bivati in nastopati v lepem okolju za raznoliko občinstvo. Festival ima tudi ekološko noto, saj uporabljajo le kozarce iz ekološke plastike, ki jih lahko operejo, za seboj pa nočejo pustiti nobenih odpadkov.


Najbolj brano