Namesto telefona so poslušali šakale

Otrokom iz Tomačevice so v domačem društvu letos že drugič zapored pripravili zanimiv poletni kamp. To pa ni bila edina poletna popestritev, pod vodstvom Ivana Jake Jančarja so spoznavali tudi osnove gojenja bonsajev.

Otroci so se z veseljem naučili osnov gojenja bonsajev. Foto: Ivan Jaka Jančar
Otroci so se z veseljem naučili osnov gojenja bonsajev. Foto: Ivan Jaka Jančar

TOMAČEVICA > “Počitniški tabor za otroke iz vasi smo organizirali že lani. Ker je bil odziv dober, smo se odločili, da letos druženje ponovimo,” je povedal Ivan Jaka Jančar, ki je s pomočjo članov Športnega, kulturnega, turističnega in razvojnega društva Tomačevica organiziral zanimivo večdnevno dogajanje.

Tri večere zapored so se dobili v poznih popoldanskih urah. Ko se je zvečerilo, so se odpravili na nočni pohod, po njem pa prespali v šotorih v bližini vaškega doma. Med drugim so spoznavali naravo in opazovali zvezde, se udeležili nočnega kopanja in se družili ob tabornem ognju.

“Mislim, da je pomembno, da otroci spoznajo naravo. Mnogi od njih so prvič slišali šakala. Pa tudi zaradi prepovedi mobitela se ni nihče pritoževal. Nekaj jih je prineslo glasbila in skupaj smo zapeli,” je druženje opisal Jančar.

Še pred tem pa je v vasi organiziral tudi delavnico osnov rokovanja z bonsaji, s katerimi se sam ukvarja že 30 let. Danes se lahko z bonsaji ukvarja vsak, pred drugo svetovno vojno pa so jih lahko imeli v lasti le člani japonske elite.

Delavnice so se lahko udeležili tudi starejši, a večina je bila otrok, ki so bili še posebej navdušeni, da so lahko svoj bonsaj - sadike je že prej pripravil Jančar - odnesli domov. “Naknadno smo se celo odločili za razstavo ob prazniku. Dogovorili smo se, da naslednje leto to ponovimo in da prinesejo pokazat, kako napredujejo rastline,” je še povedal Jančar, ki pričakuje, da se bo prijetno poletno druženje v vasi nadaljevalo tudi v prihodnjih letih.


Najbolj brano