Najprej razvoj, nato rezultat

Odbojkarice novogoriškega Gen-I Volleyja se v dvorani šempetrskega Športnega centra Hit v teh dneh ogrevajo za novo sezono. Bolje bi sicer bilo zapisati, da se že pošteno potijo v prvem delu priprav, ki so ob prevetreni ekipi in novem trenerskem štabu tudi spoznavnega značaja.

OK Gen-Volley v novi sezoni: na sliki manjkata Mirta Velikonja 
Grbac in Kanadčanka Sara Kovac, ki se bo ekipi pridružila na 
začetku septembra. Foto: Leo Caharija
OK Gen-Volley v novi sezoni: na sliki manjkata Mirta Velikonja Grbac in Kanadčanka Sara Kovac, ki se bo ekipi pridružila na začetku septembra. Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER PRI GORICI >Ne čudi torej, da so se v klubu dogovorili za vrsto preglednih dvobojev, na katerih ne bo manjkalo močnih tekmic. Tovrstni turnirji bodo septembra in v prvih dneh oktobra vsekakor dobrodošli. Tako bo tudi trener Tilen Kozamernik lahko pretehtal, kako porazdeliti vloge v ekipi. Ni skrivnost, da so si že v pretekli sezoni v klubu in pri glavnem pokrovitelju želeli vrniti vsaj eno domačo lovoriko v novogoriške vitrine.

Morda so prav zato spet vzpostavili vez z nekdanjim selektorjem ženske reprezentance. Kozamernik je v sezoni 2006/07 na klopi Novogoričank osvojil dvojno domačo krono. Leto pozneje je slovenskima prvenstvu in pokalu dodal še naslov v srednjeevropski ligi, kar je bil tekmovalni vrhunec novogoriške odbojke v samostojni Sloveniji. Pred dobrim desetletjem so v Novi Gorici imeli močnega pokrovitelja v Hitu, od koder je prišla tudi prekaljena vodstvena naveza kluba.

OK Gen-I Volley v novi sezoni

> podajalki: Milica Jovanović, Ana Žigon;

> sprejemalke: Anna Maria Spanou, Pia Blažič, Selena Leban, Tiana Karnel, Neneh Silla;

> blokerke: Mirta Velikonja Grbac, Nuša Ferlinc, Ana Zaplotnik, Maja Forštnarič;

> korektorici: Sara Kovac, Neli Goršek;

> prosta igralka: Teja Blažič;

> trener: Tilen Kozamernik;

> pomočnika trenerja: Primož Vidič in Jani Konjedic;

> fizioterapevt in kondicijski trener: Matija Horvat.

Nova energija

Domače ekipno jedro, ki je skupaj raslo, je bilo preizkušeno, povečini so bile preverjene tudi tujke, po potrebi pa so jim dodali tudi obetavne slovenske odbojkarice. V pretekli sezoni se je odbojkarska vročica spet vrnila na Goriško. Glavni pokrovitelj (Gen-I) je z vodstveno strukturo zastavil ambiciozno zgodbo, ki mu je na koncu zmanjkala češnja na torti, z domačo (prvenstveno) lovoriko. V klubu so se nato odločili za spremembe, ki so bile korenite. Že podatek, da je od članic prve šesterke ostala le Mirta Velikonja Grbac, je dovolj nazoren.

Ekipi se je priključilo devet novink, ki jih v teh dneh čaka tudi spoznavno obdobje z novimi soigralkami in novim okoljem. V pomoč jim bo gotovo blokerka Nuša Ferlinc, ena od peščice preostalih odbojkaric iz pretekle sezone. “Nove soigralke so motivirane in prinašajo mladostno energijo. Rezultat iz pretekle domače sezone morda ni bil tak, kot smo ga pričakovali, je bil pa razvoj dogodkov gotovo poučen. Verjamem, da lahko v letošnji sezoni vzpostavimo ekipni duh in potrebno povezanost, ki jo je čutiti na začetku priprav. Iz razvojnega vidika bo zelo pomembna tudi regionalna liga. Cilji na slovenskih igriščih? Medalja,” je povedala 24-letna Ferlinčeva, ki je v finalu zadnje končnice državnega prvenstva proti Mariborčankam pokazala, da gre nanjo resno računati. Ob omembi rezultatskih ciljev je 24-letna blokerka še preudarna, kar velja tudi za novega trenerja.

Kakšen je potencial?

“Cilji so vedno visoki, a so prilagojeni spremenjeni in pomlajeni ekipi, ki jo je treba razvijati. Tudi z individualnim delom. Pri sestavi ekipe smo pazili, da smo izbirali obetavne igralke, ki še niso pokazale vsega svojega potenciala. Enako merilo je veljalo tudi za tuje okrepitve. Ob dobrem delu in kakovostnih treningih verjamem, da bomo dosegli vrhunec v končnici sezone. Dotlej pričakujem precej nihanj,” je povedal Kozamernik, ki se ni želel spuščati v rezultatske napovedi. Za začetek pravi, da bi bil s prebojem v finale državnega prvenstva zadovoljen, sicer pa velja počakati na odziv odbojkaric na igrišču in seveda tudi poteze konkurence.

Letos bodo novogoriške odbojkarice igrale na štirih frontah, tudi dveh mednarodnih. Vračajo se v ligo MEVZA oziroma v srednjeevropsko ligo, v evropskem pokalu CEV pa jim je žreb namenil belgijski Oostende, s katerim pa se bodo pomerile šele decembra. “V srednjeevropski ligi bomo dobili zahtevne dvoboje, ki jih potrebujemo nato tudi za nadaljevanje sezone. Prvi tekmec v pokalu CEV je na papirju favorit, a ne sodi v kategorijo tekmecev, ki se jih ne bi dalo presenetiti,” je povedal Kozamernik.


Najbolj brano