Najlepše se jim godi v Izoli

Od ponedeljka se v Izoli na 39. poletnem taboru Musica creativa druži in glasbeno izpopolnjuje 110 mladih godbenikov iz vse Slovenije. Z osvojenim novim znanjem se bodo občinstvu predstavili v petek na Manziolijevem trgu, v soboto pa še v Slovenski filharmoniji.

110 mladih godbenikov iz vse Slovenije se izpopolnjuje s pomočjo 14 mentorjev. Foto: Tomaž Primožič/FPA
110 mladih godbenikov iz vse Slovenije se izpopolnjuje s pomočjo 14 mentorjev. Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA >Godbeniški poletni tabor Musica creativa, ki ga organizirata Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Zveza slovenskih godb, bo prihodnje leto obeležil 40. jubilej. Prvič so ga pripravili v Ljutomeru, kasneje pa z njim gostovali povsod po Sloveniji, večkrat tudi na Primorskem; v Tolminu, Novi Gorici, Kopru in Portorožu. “Zadnjih pet let pa prihajamo v Izolo, kjer smo našli najboljše pogoje za izvedbo tabora,” pravi koordinator Daniel Leskovic.

Od ponedeljka je v učilnicah Osnovne šole Vojke Šmuc živahno in ustvarjalno. 110 mladih, ki prihajajo iz približno 50 godb iz vse Slovenije, utrjuje in dopolnjuje svoje znanje s pomočjo 14 mentorjev, ki so povečini učitelji v glasbenih šolah in aktivni godbeniki.

Daniel Leskovic

koordinator tabora Mucica creativa

“Marsikateri udeleženec Musice creative prav s pomočjo dodatnega znanja, ki ga pridobi na tem taboru, kasneje ubere profesionalno glasbeno pot.”

“To prinaša dodaten zagon vsem, ki želijo nekaj več od glasbe. Marsikateri udeleženec Musice creative prav s pomočjo dodatnega znanja, ki ga pridobi na tem taboru, kasneje ubere profesionalno glasbeno pot,” še pove Leskovic. Ob učenju novih glasbenih veščin, tako individualno kot v orkestrih in komornih skupinah, pa je godbenikom - najmlajši so stari devet let, v povprečju pa 15 - enako dragoceno tudi druženje in sklepanje prijateljstev.

Kako ubrano zvenijo, bodo javnosti pokazali jutri ob 19. uri na Maziolijevem trgu na brezplačnem koncertu v okviru ribiškega praznika. Predstavili se bodo v dveh zasedbah - Slovenskem mladinskem pihalnem orkestru in Mladinskem pihalnem orkestru Musica creativa.

“Vsako leto veliko delamo na tem, da predstavimo slovenske novitete, tri skladbe bodo doživele svetovno premiero, v repertoarju pa bo tudi nekaj tujih klasik ter skladb iz zabavne glasbe,” napove Leskovic. Zaključni koncert tabora pa bo v soboto ob 18. uri v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji v Ljubljani.


Najbolj brano