Goriški par do zmage na prestižnem plesnem festivalu

Goriška plesna in življenjska sopotnika Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia sta bila predsinočnjem ob vrnitvi iz ZDA še polna močnih vtisov po zmagi na slovitem ameriškem festivalu Jacob's Pillow. Pred domovanjem njenih staršev pa jih je čakalo še eno presenečenje.

Nastja Bremec Rynia in  Michal Rynia v elementu Foto: Giuseppe Ippolito
Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia v elementu Foto: Giuseppe Ippolito

NOVA GORICA > Poleg staršev, prijateljev in znancev se je pred hišo Bremčevih v Vrtojbi zbralo še več kot sto učencev njune plesne šole MN Dance Company in njihovih staršev, da bi uspešnemu koreografskemu in plesnemu paru izrekli čestitke ob pomembnem dosežku.

Ob vrnitvi iz ZDA je Nastjo Bremec Rynia in njenega moža Michala Rynio v Vrtojbi pričakal topel sprejem svojcev, prijateljev in njunih učencev.

Na sloviti festival Jacob's Pilow, ki ga od leta 1933 prirejajo v mestu Becket v zvezni državi Massachusetts, sta se Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia prijavila brez velikih pričakovanj. Tako kot številni drugi plesalci z vsega sveta sta poslala svoj triminutni plesni posnetek (predstavila sta se s koreografijo All Directions v svojem značilnem plesnem slogu - sodobni fuziji), ki je bil uvrščen v izbor šestih kandidatov za zmago. Spletni glasovalci so ju nato uvrstili med tri finaliste, ki so se lahko v živo predstavili na festivalskem odru. Poleg njiju sta to priložnost dobila še plesni par iz Kanade in skupina iz Kitajske.

“Ko so ob razglasitvi zmagovalca izgovorili najini imeni, sva bila popolnoma šokirana. Ogromno nama je pomenilo že to, da sva se lahko šla tja predstavit, saj je to bil najin prvi nastop v ZDA. Nisva pričakovala ničesar več od tega,” Nastja Bremec Rynia opiše vtise z enega najpomembnejših ameriških plesnih odrov, kjer sta ob zmagi požela tudi stoječe ovacije. In doda še zanimivost: “Na festivalu je nastopila tudi nekdanja učenka tamkajšnje plesne šole, ki bo novembra dopolnila 101. rojstni dan in je pri tej starosti še v odlični formi!”

S plesalcem in koreografom poljskega rodu Michalom Rynio sta par že enajst let, letos pa praznujeta tudi deseto obletnico ustanovitve njune plesne šole MN Dance Company. Obeležila jo bosta s posebno predstavo, ki sta jo naslovila DE-SET. Premiera bo 16. oktobra v Cankarjevem domu, kjer se jima bosta pridružila tudi Boris Benko in Primož Hladnik iz dua Silence, s katerima sta v preteklosti že sodelovala v predstavi Mit. Goriškemu občinstvu se bosta predstavila novembra v SNG Nova Gorica.

Utrinek iz predlanske predstave S/HE v SNG Nova Gorica

Za njima je pestro poletje, ki se je začelo z gostovanjem predstave Labirint v Gradcu in Toskani ter nadaljevalo s poučevanjem na plesnih delavnicah v Italiji, kamor se znova odpravljata že v ponedeljek. Ob tem pa se veselita začetka nove sezone v njuni plesni šoli.


Najbolj brano