Čakalne dobe so še pereč problem

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je obiskal Dom upokojencev Nova Gorica in od tam odšel s pohvalami. Polno lepih besed je namenil zlasti dnevnim centrom za starejše. Kritičen pa je do sistema, saj meni, da država ne rešuje celovito dolgotrajne oskrbe.

Ena najbolj dobrodošlih oblik oskrbe starostnikov naj bi bili 
dnevni centri zanje.  Foto: Ambrož Sardoč
Ena najbolj dobrodošlih oblik oskrbe starostnikov naj bi bili dnevni centri zanje.  Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > Peter Svetina je dom upokojencev obiskal v okviru rednega dela na terenu. “Napotimo se v domove za starejše, ker ti ljudje nimajo možnosti priti do nas in niso vešči telekomunikacije. V ustanove prihajamo napovedano in nenapovedano, srečujemo se z ljudmi in poslušamo njihove pobude. Te se ne nanašajo le na njihovo bivanje v domu, ampak tudi na splošna vprašanja,” je povedal.

Brez večjih pripomb

Potem ko se je seznanil z delom v domu upokojencev in se pogovarjal s stanovalci in z uslužbenci, je strnil vtise: “Moram pohvaliti, kako dom deluje. Zelo pozitiven je pristop skupnostne skrbi za starejše, kot je v hiši dobre volje v Mirnu.” Dejal je, da so zelo dobrodošli dnevni centri, kakršni na ožjem Goriškem delujejo v Mirnu, Desklah in v Novi Gorici, kjer naj bi ga v prihodnosti selili na drugo lokacijo in bo potem, po prepričanju direktorja doma upokojencev Bojana Stanteta, lahko zaživel kot prava hiša dobre volje.

Niso vsi nastanjeni v VDC

Varuh je nenapovedano obiskal enoto Varstveno-delovnega centra Nova Gorica v Stari Gori. S sodelavci je ugotovil, da bi bile lahko razmere boljše. Ključen problem je mešanje uporabnikov, ki glede na svoje specifike ne sodijo skupaj. Svetina in direktorica zavoda Tanja Cink sta soglašala, da so VDC neprimerni za oskrbo ljudi, ki so utrpeli možgansko poškodbo.

Take oblike oskrbe so dobrodošle tudi, ker razbremenjujejo varstvene ustanove, ki so prezasedene in nemalokrat nudijo zastarele pogoje za bivanje. Ravno na ta račun je Svetina v Novi Gorici slišal edino kritiko starostnikov: “Dobili smo eno pripombo, in sicer nad prezasedenostjo. Ena oseba bi raje bila v eno- kot pa v dvoposteljni sobi.”

Dom z 235 zaposlenimi ima 216 postelj v glavni enoti v Novi Gorici in še 90 v enoti Podsabotin ter zagotavlja pomoč na domu okoli 440 uporabnikom in jih 50 oskrbuje v hišah dobre volje. Čakalne dobe za sprejem so se podaljšale, pravi Stante. Za sprejem v negovalne oddelke je treba čakati nekaj več kot leto dni. Starejši z izrazitejšo demenco, ki jih praviloma namestijo v varovane oddelke, pa morajo na sprejem čakati več kot dve leti.

Na sprejem v dom jih v Novi Gorici čaka okoli sto, v dveh enotah zavoda pa jih je nastanjenih 49. Toda oddelek v Novi Gorici bodo postopno ukinili, ker kot je pojasnil Stante, ne izpolnjuje predpisanih normativov. “Gre za to, da nima vsaka soba svoje kopalnice in podobno,” a tudi sam ocenjuje, da ti prostori ne zagotavljajo sodobnih pogojev za obravnavo dementnih. Oddelek bodo ukinjali tako, da vanj ne bodo sprejemali starejših s hudo demenco.

Alternative že, toda nujen je sistem

Problem čakalnih dob in zasedenosti domov je po oceni Svetine tudi posledica pomanjkanja alternativ. Zato je pohvalil Hiše dobre volje in tudi Stante zagovarja ravno to, da se krepi sorodne programe in da ljudje ostajajo doma: “Te rešitve niso tako strahotno zapletene in drage. Medtem ko čakamo na zakon o dolgotrajni oskrbi, bi lahko že naredili veliko drugega.”

Starejšim, ki potrebujejo oskrbo, bi torej lahko ponudili dnevne centre, stanovanjske skupine in sorodno. Vendar kar je že ponujeno, po oceni Svetine očitno ne zadošča in tudi zato je včeraj med drugim poudaril, da je potrebna celovita ureditev dolgotrajne oskrbe, takšne, ki bo zagotavljala kakovostno življenje in dostojno staranje.


Najbolj brano