Burja razplamtela zublje po grebenu

Greben Črnih hribov je bil včeraj od poldneva naprej odet v gost dim, ki se je valil zaradi požara. Zagorelo naj bi v bližini pomnika miru na Cerju, požar pa se je hitro širil zaradi burje. Uničeval je borovce in podrast, z ognjenimi zublji pa se je borilo okoli 225 gasilcev vseh severnoprimorskih gasilskih enot ter trije helikopterji.

Na pomoč pri gašenju sta priletela tudi dva vojaška helikopterja, ki sta vodo zajemala v 
Orehovljah. Foto: Alenka Ožbot Klančič
Na pomoč pri gašenju sta priletela tudi dva vojaška helikopterja, ki sta vodo zajemala v Orehovljah. Foto: Alenka Ožbot Klančič

CERJE > Včerajšnji pogled proti pomniku na Cerju ni bil prav nič pomirjujoč kot običajno, ampak zastrašujoč, saj je bil pomnik miru in razgledni stolp ovit v gost dim požara, ki se je razplamtel po grebenu Črnih hribov.

“Okoli 12.30 smo bili obveščeni o požaru, ki naj bi se razvnel pri spominskem obeležju na Cerju. Po prvih ugotovitvah je zagorelo približno 700 metrov vzhodno od obeležja, zaradi suhega podrastja pa se je požar hitro širil proti spomeniku,” so sporočili novogoriški policisti.

Prvi so bili na območju požara na delu novogoriški poklicni gasilci in gasilci okoliških prostovoljnih društev. Cestno podjetje je s fizičnimi ovirami zaprlo dovozne poti tako iz smeri Lokvice kot tudi Opatjega sela, da so s tem omogočili gasilcem nemoteno delo. Pripadniki civilne zaščite občine Miren-Kostanjevica so občane in ostale mimoidoče pozvali, naj se ne odpravljajo na območje požara.

Okoli 225 gasilcem, ki so se na območje požara pripeljali z več deset gasilskimi vozili, je popoldne delo močno oteževala burja, predvsem pri omejevanju požara. Ta je ognjene zublje razplamtela vzdolž grebena.

Ogenj je uničeval predvsem borovce, grmičevje in podrast. Prileteli so tudi trije helikopterji, dva slovenska in italijanski, ki so iz zraka lahko ocenili razsežnosti požara na težko dostopnem predelu in pomagali gasilcem pri gašenju. Vodo so zajemali v bazenu, ki so ga postavili v Orehovljah.

Poveljnik civilne zaščite občine Miren-Kostanjevica Dean Bizjak je povedal, da so okoli 16. ure iz varnostnih razlogov zaprli regionalno cesto med Mirnom in Opatjim selom, saj se je ogenj že širil proti cesti. Simon Vendramin, vodja intervencije in poveljnik novogoriških poklicnih gasilcev, pa je pojasnil, da so aktivirali vse gasilske enote poklicnih in prostovoljnih gasilcev severne Primorske, na pomoč pa so poklicali tudi kolege iz Sežane in Postojne. V pripravljenosti je bila tudi italijanska gozdna straža in tamkajšnji gasilci, v kolikor bi požar prestopil državno mejo.


Najbolj brano