Vipava kot Amazonka brez krokodilov in piranj

Medtem ko je na Soči te dni gneča, je mogoče na Vipavi veslati v miru in tišini. Ker je v zgornjem delu nekoliko prehitra za vse in mestoma prenizka, v spodnjem pa se leno in prepočasi vleče, je za veslanje ali supanje najbolj primeren njen odsek od jeza pod Gradiščem nad Prvačino do Renč.

Vipava je zaradi počasnega toka v bližini Renč zelo primerna tudi 
za supanje. Foto: Nace Novak
Vipava je zaradi počasnega toka v bližini Renč zelo primerna tudi za supanje. Foto: Nace Novak

VIPAVSKA DOLINA Danes je vse težje najti kraje, skrite kotičke, kjer je lahko človek sam s sabo ali le v družbi svojih najbližjih. V neokrnjeni naravi. Reka Vipava nudi kar nekaj takih kotičkov. Ob njej se je mogoče sprehajati, kolesariti ali si le odpočiti, se osvežiti, zaplavati, ali pa po njej veslati. Reka, ki priteče iz več kraških izvirov v južnem delu Vipave, takoj za Lanthierijevem dvorcem, se po 49 kilometrih v Italiji izlije v Sočo. Večji del, 44 kilometrov svoje poti, teče po slovenskem ozemlju, po južnem robu Vipavske doline proti zahodu.

Čeprav gre za osrednjo vodno žilo Vipavske doline, je večina naselij z izjemo Vipave, kjer izvira, odmaknjenih od nje. Tudi glavna cestna prometna pot ne poteka ob njej, ampak bolj severno. Prav ta odmaknjenost jo dela privlačno za rekreacijsko-turistične namene. Če njena povsem drugačna, hitrejša in tudi večja sestra Soča že leta privablja kajakaše in raftarje z vseh koncev sveta in je na vrhuncu poletne sezone promet na njej zelo gost, je na Vipavi zgodba povsem drugačna.

Stefan Zinsmeister

nemški turist

“Tu je vse skupaj še veliko bolj naravno. Pri nas bi težko našel odsek, kjer bi dve uri veslal, ne da bi koga srečal.”

Njen zgornji del, kjer teče reka bolj hitro, je ob dovolj visokem vodostaju primeren za bolj izkušene veslače, ko je vode manj, pa je treba marsikje iz čolna in malo pešačiti po plitvini. Od Renč dalje pa se Vipava leno vleče, kot bi se ji nikakor ne mudilo prečkati državno mejo. Zato je za veslanje po njej najbolj primeren odsek od jeza pod Gradiščem nad Prvačino do Renč.

Občutek, da je reka tam samo zate

Lokalci so s kajaki, še bolj pa s kanuji od nekdaj veslali po Vipavi. Z organiziranim vodenjem izletov po reki pa so lani začeli v Agenciji OnNose Adventures, ki jo vodi Simon Rajšp. Simon, po rodu s Štajerske, ki je izkušnje z veslanjem pridobil na delu v Bovcu, se je priženil v Dornberk, in kar ni mogel verjeti, da je reka Vipava, ki teče mimo, tako neizkoriščena. Zato se je tega lotil sam. Agencija ponuja tudi ostale aktivnosti na prostem, za potrebe veslanja pa je nabavil nekaj “sit on top” kajakov in supov. V ponudbi ima veslanje po nekaj odsekih Vipave, največ zanimanja pa je prav za omenjeni, slabih šest kilometrov dolg odsek od Gradišča nad Prvačino do Renč, kjer je v prvem delu tudi nekaj brzic, a ravno za vzorec, v drugem delu pa je treba malo bolj zaveslati, hkrati pa uživati v že skoraj mistično zelenem okolju.

Za veslanje po Vipavi se odločajo predvsem tuji turisti, ki med nekajdnevnim obiskom na Goriškem oziroma v Vipavski dolini iščejo dodatno ponudbo. Slovenci so zelo redki.

“Tistim, ki se odločijo za to, je izredno všeč narava, mir na reki, ta ekskluzivnost, ko imaš res občutek, da je reka tam zate. Važno nam je, da se imajo gostje fino, da uživajo. Če se želijo ob postanku malo več časa kopati, se pač kopajo. Vzamemo si čas,” je povedal in poudaril, da jih zanima butični turizem, ne pa masa gostov naenkrat na reki, zato so tudi izleti, ki jih vodi, omejeni na največ osem ljudi.

Ko smo se mu skupaj z nemško družino s tremi otroki pridružili na veslanju, je imela Vipava prijetnih 18 stopinj, sicer pa v poletnem času temperatura reke niha od 14 do 20 stopinj. Ob obilnejšem dežju se hitro shladi, a tudi kmalu znova otopli. Pretok reke je znašal dva kubična metra na sekundo, tako da je bila voda precej nizka in so kajaki v prvem delu spusta ponekod tudi podrsali po dnu. Vodene izlete organizirajo do pretoka 25 kubičnih metrov na sekundo, narasla Vipava, ki v spodnjem toku rada poplavlja, pa doseže tudi pretok 300 kubičnih metrov na sekundo.

Njihova glavna ciljna skupina so prav družine z manjšimi otroki.

“Starši in otroci, ki gredo lahko tudi skupaj na kajak dvo- oziroma trosed, uživajo. Reka je na tem odseku obvladljiva, trasa pa zaradi naravnega okolja zanimiva. Včasih se pošalimo, da je Vipava kot Amazonka brez krokodilov in piranj,” je še pojasnil vodja agencije.

Precej bolj čista kot nekoč

Med dve do tri ure trajajočim spustom se gostje tudi ustavijo in po želji osvežijo in zaplavajo. Vipava je danes precej bolj čista kot je bila včasih, ko se je vanjo stekalo marsikaj.

“O tem priča tudi barva vode, njena bistrost, saj se dobro vidi skoznjo. Težave so še s kosovnimi odpadki, plastenkami, pločevinkami. Tega se vsi, ki živimo ob reki, še premalo zavedamo,” je še pojasnil Simon. Zato v agenciji tudi sami čistijo reko, da lahko ponujajo zeleni turizem. Poleg bujnega rastlinja ob bregovih je mogoče med spustom po Vipavi na reki in nad njo opaziti različne vrste ptic, v njej pa, zaradi bistre vode, presenetiti tudi kakšno ribo.

Seveda pa ima Vipava tudi svoje pasti in nevarnosti. Še posebej po močnejših nalivih in višji vodi, ni mogoče vedeti, kaj se skriva pod gladino.

“Po kakšni nevihti moramo najprej sami na reko, da preverimo strugo. Lahko tudi kakšno drevo pade v reko, ali ga višja voda premakne, kar je lahko nevarno,” je o tem povedal Simon, ki vidi v reki in aktivnostih na njej velik potencial. Tudi z domačini dobro sodelujejo, tako da jim ti dovolijo, da gredo sem pa tja od vode nekaj metrov stran v nasad po kakšno breskev in presenetijo goste s sadjem naravnost z drevesa, kar tujce povsem preseneti, ker česa podobnega niso vajeni.

Stefan Zinsmeister iz nemškega mesta Monheim, ki je z družino izkusil veslanje po Vipavi, si bo reko zapomnil po tišini in neobljudenosti.

“V Nemčiji je na rekah povsod veliko kajakašev in suparjev, pa točk, kjer izposojajo čolne, ponujajo hrano in pijačo. Tu je vse skupaj še veliko bolj naravno. Pri nas bi težko našel odsek, kjer bi dve uri veslal, ne da bi koga srečal.”

Razvijajo sup kulturo

V Agenciji OnNose Adventures izposojajo tudi supe, a z njimi ne vodijo izletov. So pa s tem lani začeli v Društvu Mladi Renče-Vogrsko, kar počnejo pod imenom Vipava Sup Adventure. Pri mlinu v Renčah imajo prostor, imenovan Sup kultura, ki je lokal in točka za izposojo opreme. Na voljo imajo 15 supov.

“Domačini se odločajo predvsem za izposojo, vodene ture pa organiziramo za tujce in podjetja, v smislu team buildinga. Sup je super. Če gre prehitro, se enostavno usedeš, poklekneš ali uležeš. Pomembno nam je, da so gostje zadovoljni, saj je naš osnovni cilj, da začnejo ljudje prihajati v našo občino,” je povedal predsednik društva Andraž Furlan. Gostom na organiziranih turah omogočijo tudi kulinarična doživetja - degustacijo vin, sokov in hrane lokalnih pridelovalcev.

“Lani smo prvič izvedli tudi čistilno akcijo na Vipavi s supi. Letos jo bomo spet sredi septembra. Razmere se, kar se čistoče tiče, izboljšujejo, še vedno pa se v Vipavi znajde tudi kakšen pralni stroj, da kar ne moreš verjeti,” je sklenil.


Najbolj brano