Nogometni popotnik Patrik Bordon bo odslej gole zabijal v Litvi

Patrik Bordon ima za sabo zelo zanimivo športno pot. 194 centimetrov visok napadalec je pri 31 letih oblekel drese kar 14 klubov. Zadnji je litovski Panevežys, kamor se je preselil sredi julija in na preizkusu prepričal vodstvo kluba.

 Foto: osebni arhiv P. Bordona
Foto: osebni arhiv P. Bordona

PANEVEŽYS > Patrik Bordon je minulo sezono igral za Ankaran v drugi SNL, v Litvo pa prišel sredi nogometne sezone, saj se je tam pred kratkim začela druga polovica prvenstva v osemčlanski prvi ligi. Panevežys je naslednik enega najbolj znanih litovskih klubov. Ekranas je propadel leta 2014, od vnovične vzpostavitve litovske neodvisnosti je bil sedemkratni državni prvak (med leti 2008/12 pet let zapored), v času Sovjetske zveze pa prvak Litovske SR leta 1985. “Prvo tekmo sem odigral proti četrtouvrščenemu Žalgirisu iz Kanuansa, ki je mesto pred nami. To mesto še prinaša kvalifikacije za evropsko ligo. Pričakovali smo trdo in živčno tekmo, taktično zaprto, končalo se je z 2:2,” pravi Bordon.

V kakšno ekipo ste prišli?

“Trener Alexandru Curteian je bivši moldavski reprezentant, veliko stavi na taktično pripravo in postavitev, torej na moderen nogomet. Tudi drugi litovski klubi igrajo napadalno in se postavijo visoko na igrišču. V ekipi nas je osem tujcev - Brazilec, Kolumbijec, Rus, Belorus, Moldavec in Slovenec.”

Patrik Bordon

nogometaš

“Slabih izkušenj nisem imel nikjer.”

Značilnost vaše kariere je, da ste zamenjali veliko klubov. Kako to?

“Grem po poti Boatenga, takšna je pač usodna napadalcev. Napadalci smo v vsaki ekipi najbolj opazni, ampak tudi najbolj na udaru in če ni rezultata, si za trenerjem prvi na vrsti za odhod. Nisem tak, da bi si delal težave s tem, kam grem in v kakšni ligi bom igral. V Sloveniji ni veliko izbire, zato je pač treba oditi v tujino.”

Ena od anekdot pravi, da vam je igranje na Norveškem za Follo priskrbel kar Vasja Furlan, ki je igral za istoimenski rokometni klub?

“Res je. Furlan je rekel predsedniku rokometnega kluba, da lahko najde napadalca, ta je poklical predsednika nogometnega kluba in prišel sem za pol sezone. Vsakič ko greš v tujino za odtenek bolj ceniš, kar imaš doma.”

Vsi klubi

Patrik Bordon je oblekel dres Kopra (2006/07), Lecca (2007/09), Tabor Sežana (2009), Drava Ptuj, Sanluri (2010), Follo (2011), Ankaran (2012), Bela krajina (2012/13), Partizani Tirana (2013/14), Bylis Balls (2014), Kras Repen (2014/15), Ankaran (2015/16), Jedinstvo Bihač (2016), ENAD (2016/18), Ankaran (2018/19), Panevežys (2019-).

Prva pot na tuje pa je bil Lecce.

“Star sem bil 19 let. S Koprom sem igral kvalifikacije za pokal Uefa s Širokim Brijegom, po izpadu pa sva z Anejem Lovrečičem odšla v Italijo. Tam sem spoznal nogometaše, ki so igrali za državne reprezentance. Pričakoval sem marsikaj, vendar sem našel povsem normalne ljudi. Niso veliko govorili, bolj so govorili z gestami in gibanjem na igrišču. V bistvu te naučijo preživetja v tujini.”

Kaj pa vas je lani znova vleklo k Ankaranu, ki je bil že v zelo slabem stanju?

“V Ankaranu so bile vedno neke turbulence. Tam sem igral tako v tretji, drugi, prvi in nato spet v drugi ligi. Prišel sem, ker me je poklical Vlado Badim, s katerim imam dober odnos. Situacija ni bila rožnata, marsikaj se je dogajalo, vendar smo si rekli, da bomo vztrajali do konca. Ne vem sicer, kako bi razmišljal, če bi bil v taki situaciji v tujini.”

Najbolj so se vsi čudili, ko ste odšli v drugo ligo BiH, v Bihač. Kaj pa vas je vleklo tja?

“Ne razumem, kaj je bilo tako čudnega, saj gre vseeno za klub z neko tradicijo. Meni ni žal, da sem odšel tja, žal je trajalo malo časa, saj so nastali nesporazumi in trenja z oblastmi in klub je zašel v težave. Če bi lahko sam izbiral, bi zagotovo odšel v Azijo. Dvakrat sem bil v Vietnamu, vendar nisem uspel ostati. To je velik trg, plače so tam zelo dobre, nogomet se vzpenja, njihov način življenja mi je všeč.”

Bi lahko v karieri iztržili več?

“Zagotovo bi lahko, a temu je botroval tudi splet okoliščin. V moji družini se nihče ni ukvarjal s športom. Vse sem moral prebroditi sam. Že to da sem prekinil petletno pogodbo z Leccejem na pragu serie A ni bilo pametno … Najbrž tega ne bi naredil, če bi imel pri 18-letih nekoga, ki bi mi znal svetovati. Impulzivno sem reagiral, ko je trener Giuseppe Papadopulo rekel, da mladi ne bomo igrali v serie A. Če bo kdo od mojih otrok zajadral v šport, jim bom vsaj znal svetovati.”


Najbolj brano