Drama in Sizifi

Najprej obljuba. Zaporo glavne ceste v Idrijo komentiramo zadnjič. Pravkar v soteski Zala poteka ogled zgrajenih pilotov za galerijo, ki bo po še tretji, krajši, popolni zapori prihodnje leto, 110 metrov ceste zavarovala pred skalami. Na ogledu je večina vodilnih upravljavcev državnih cest. Ponosno, saj so marljivi gradbinci prehiteli rokovnik. Cesta bo 1. septembra polovično odprta do zime. Dodatna dneva popolne zapore ne bosta potrebna.

Kar je odlična novica. Še boljša je, da so dosedanje tri tedne pripetosti na dolge, do 130 kilometrov daljše obvoze kot skozi Zalo, in krajše, nevarne lokalne obvoze, vsi premagali z manjšimi zadregami kot lani. Gospodarstvo bo nekaj sto tisoč evrov dodatnih stroškov poravnalo, čeprav s stisnjenimi zobmi. Domačini so hvaležni, ker sta jim direkcija in občina, izboljšali lokalne obvoze. Turisti, kolikor se jih je ob hitro rastočih kazalcih njihovih prihodov v Slovenijo, namenilo v Unescovo mesto, so Idrijo dosegli. Bodisi občudujoč strmine, ovinke in širne poglede z njih, s strahom ali čez dolge, varne obvoze.

Gradbinci so prehiteli rokovnik. Cesta bo 1. septembra polovično odprta do zime. Dodatna dneva popolne zapore ne bosta potrebna.

Nobene drame, ki so jo nekateri zaznali ob medijskem poročanju o zapori, ni bilo. Danes, ko so tudi novinarji na ogledu gradbišča, bodo sporočili dobro novico, da bo cesta kmalu odprta.

Morda bodo novinarji nacionalne televizije dodali, da bo zato v Zalo vloženih tri milijone evrov davkoplačevalskega denarja. Kot so poudarili, da je bilo v minulem desetletju v to cesto že vloženih deset milijonov evrov prav davkoplačevalskega denarja. Ja, hudiča, ali ima država za vlaganja na voljo kakšen drug denar? Seveda pa je prav v davkoplačevalskem denarju ključni problem ceste v Idrijo. Edine, ki v odsotnosti ostalih prometnih povezav, vodi v kotlino. Ki ni na koncu sveta, ostaja pa najteže dostopna v državi. Navkljub davkoplačevalskemu denarju, ki iz stoletja gospodarsko nadpovprečne kotline, vedno najde pot iz nje.

Redkeje vanjo, ker vsega hudega navajeni domačini nikoli ne ropotajo. Zato so se državni birokrati domislili, da bi Idriji in njej podobnim še nekoliko privili pipico sofinanciranja. Kot že nič kolikokrat. Sizifom, ki naveličani večnih neuspešnih bitk s podcenjenostjo, kotlino množično zapuščajo. Ker so demografski kazalci v nebo vpijoči, drama šele prihaja. Varna obvozna cesta v njej igra pomembno vlogo.


Preberite še


Najbolj brano