Zadnjih pet minut je bilo odveč

Slovenska prestolnica je minuli konec tedna utripala v znamenju ulične košarke, saj sta bila na sporedu državno prvenstvo in mednarodni challenger, Piran pa je na obeh tekmovanjih prodrl do finala.

Milan Kovačević, MVP challengerja v Ljubljani Foto: Uroš Hočevar/kolektiffimages
Milan Kovačević, MVP challengerja v Ljubljani Foto: Uroš Hočevar/kolektiffimages

LJUBLJANA > Na državnem prvenstvu sta se ob odsotnosti domače ekipe do finala po pričakovanju prebili obe preostali mednarodno uveljavljeni zasedbi, Piran pa je s klasično četverico Primož Finžgar, Gašper Ovnik, Adin Kavgić in Anže Srebovt že po tradiciji gladko premagal Kranjčane ter naposled slavil z 21:10, s čimer je po štirih letih znova osvojil naslov v eni od svetovnih velesil 3x3 košarke.

Kvartet iz Istre si ni mogel privoščiti posebnega slavja, kajti že prihodnji dan je moral znova na igrišče, tokrat v okviru ljubljanskega challengerja, kjer sta bili na voljo tudi dve vstopnici za bližnji masters v madžarskem Debrecenu. V moštvu je Srebovta zamenjal vse boljši Milan Kovačević, toda Pirančanom so se poznale težke noge po dvojnem sporedu. Po tesni uvrstitvi v četrtfinale (zmaga nad Splitom, poraz nad litovskim Šakaiem) je najboljša slovenska ekipa ulične košarke tam brez težav odpravila ameriški Princeton ter v polfinalu s 17:16 še Džedo iz Savdske Arabije, kjer je vodja ekipe Aleš Kunc zbral igralce iz Srbije, Kanade, Poljske in Francije.

Zapleteni kriteriji

Verjetno se bo kdo začudil, zakaj je Piran zastopal Slovenijo v državnih tekmovanjih, če pa štiri leta ni osvojil internega naslova? Državni prvak namreč postane zmagovalec zaključnega turnirja (teoretično je to lahko tudi povsem neznana ekipa), medtem ko na evropska in svetovna prvenstva potuje moštvo, ki zbere največ točk v seštevku vseh turnirjev sezone. Ni pa še povsem jasno, kakšni bodo kriteriji prihodnje leto, ko bo Slovenija vsekakor visoko ciljala tudi na OI v Tokiu.

V finalu so Pirančani naleteli na srbski Vrbas, ki so ga sicer nedavno ugnali v finalu mastersa v kanadskem Saskatoonu, tokrat pa je našim predstavnikom enostavno zmanjkalo moči. Čeprav so na polovici srečanja še vodili z 10:9, je končnica povsem pripadel Srbom, ki so zmagali z 21:11. Oba finalista pa sta si poleg denarnih nagrad - Piranu pripada 10.000 dolarjev - prislužila še vstopnici za turnir najvišje kategorije, ki bo 27. avgusta v Debrecenu.

Pred obalno četverico je sicer peklenski razpored, saj že v petek nastopa v Lozani, nato sledi omenjeni Debrecen, pa dolga pot v južnokorejski Inje na challenger 31. avgusta ter polet čez pol sveta na masters v kanadski Montreal 7. septembra.


Najbolj brano