Študentske bodice v mestu vrtnic

Nova Gorica - univerzitetno mesto. Lepo zveni in je zagotovo dobra reklama za mlado mesto. Kje pa so študentje, se verjetno vpraša obiskovalec mesta, in to ne v avgustu, ko so študentski možgani na off, ampak v oktobru, novembru oziroma kadarkoli med študijskim letom. Kam so se poskrili dvajsetletniki? Kje je ustvarjalna energija mladih, kje študentski utrip?

Univerza v Novi Gorici je, čeprav razpršena na raznih lokacijah, rasla in pridobila ugled tudi v evropskem merilu. V zadnjem desetletju in več je mesto dobilo kar nekaj novih in zanimivih visokošolskih programov. Občina je privabljala fakultete tako, da jim je nudila prostore brez najemnine. In so prihajale, z njimi pa tudi študentje. Sočasno so se množili tudi načrti o študentskem domu, kampusu ... Jasno je namreč, da dvajsetletnike poleg študija zanima tudi, kje bodo naslednjih nekaj let bivali in kaj bodo počeli v času, ko ne bo izpitov. Po skoraj 25 letih, ko so prvi študentje prišli v Novo Gorico, pa v mestu vrtnic še ni pravega študentskega doma. Pred desetletjem se je za las izmuznil, država je že obljubila dva milijona evrov, a si je potem premislila ...

Jasno je, da dvajsetletnike poleg študija zanima tudi, kje bodo naslednjih nekaj let bivali in kaj bodo počeli v času, ko ne bo izpitov.

Začasne in za študente neprivlačne rešitve, kot so bivanje v dijaškem domu in v zasebnih študentskih domovih, so tako postajale trajne. Pri izbiri študija in kraja bivanja pa si bodoči študent verjetno ne želi, da bi najlepša leta preživel v stavbi, kjer so tudi petnajstletniki ali tuji delavci, in veljajo zato drugačni režimi in pravila kot v pravem študentskem domu, kjer lahko brez slabe vesti igraš tarok do treh zjutraj ali pozno v noč nazdravljaš opravljenemu izpitu. Zagotovo pa si želi bogato študentsko dogajanje v okolici, od študentskih prireditev do študentskega dela, športne ponudbe ... Vsega tega žal mesto (še) ne premore.

Župan ne dvomi, da je treba začeti pri študentskem kampusu. Pri načrtovanju bo zelo pomembna vloga univerze, pri gradnji pa pomoč države, ki se obnaša, kot da v Novi Gorici ni visokošolskih programov, evropsko priznani raziskovalni dosežki Univerze v Novi Gorici je ne ganejo. Občina se bo potrudila, da bo mesto bolj privlačno za mlade ustvarjalne ljudi, zagotavlja župan. Upajmo, da do takrat študentje ne uidejo ...


Preberite še


Najbolj brano