Silhuete policistov so morda smešne, a so uspešne

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar in Vesna Marinko z Agencije za varnost prometa (AVP) sta včeraj v Kobaridu bovški policijski postaji predali pet silhuet policista in policistke z radarjem, ki so jih že postavili na ceste Zgornjega Posočja. Namen silhuet je, da opozorijo voznike na nevarnosti na cestah in jih spodbudijo k zmanjšanju hitrosti vožnje.

 Foto: Ana Cukijati
Foto: Ana Cukijati

KOBARID > Policisti bovške policijske postaje so novo obliko preventivnih aktivnosti za večjo prometno varnost velikodušno sprejeli in silhuete policistov in policistk z radarjem v naravni velikosti že postavili na območjih cest Predel-Bovec, Žaga-Kobarid, Trenta-Bovec, Staro selo-Kobarid in Robič-Staro selo. “Ocenili smo, da so to kritične relacije, kjer se zgodi največ nesreč,” je dejal Damjan Žagar, komandir bovške policijske postaje.

Povezovanje je ključno

Podobne silhuete je slovenska policija v preteklosti že uporabljala in ugotovila, da so imele pozitiven preventivni učinek. “Silhuete bodo opozorile voznike na nevarnosti na cestah in jih spodbudile k zmanjšanju hitrosti vožnje,” pa je včeraj odločitev za poskusno postavitev silhuet v Zgornjem Posočju, kjer se je letos zgodilo več smrtnih prometnih nesreč, pospremila Vesna Marinko, vršilka dolžnosti direktorice AVP.

Tatjana Bobnar

generalna direktorica policije

“Prometna varnost je stvar vseh nas, vsi smo odgovorni zanjo in za kulturo obnašanja v prometu.”

Od enajstih udeležencev v prometu, ki so letos izgubili življenje na severnoprimorskih cestah, jih je kar osem umrlo v Zgornjem Posočju, od tega so bili štirje motoristi iz tujine. Zaradi letošnje črne statistike so se julija sestali župani občin Tolmin, Kobarid in Bovec, predstavniki policije, odbora za preventivo AVP ter direkcije za infrastrukturo. Zavihali so rokave, izdali zloženke in izdelali silhuete policistov. “S tem želimo odvrniti predvsem tujce od prehitre vožnje na naših cestah,” je poudarila Vesna Marinko, ki je včeraj dodala, da so se sestali tudi z avstrijskimi in italijanskimi kolegi, da okrepijo sodelovanje na področju prometne varnosti. “Povezovanje je v takih primerih ključno. To so majhni, a odločni koraki v pravo smer,” je ilustrirala in poudarila, da se prometna varnost tiče vseh voznikov, ne le policije in AVP.

“Vsi smo odgovorni za kulturo vožnje”

“Prometna varnost je stvar vseh nas, vsi smo odgovorni zanjo in za kulturo obnašanja v prometu,” jo je dopolnila Tatjana Bobnar, generalna direktorica policije. “Nesreče povzročimo zaradi prevelike hitrosti, neupoštevanja cestnoprometnih predpisov, vožnje pod vplivom alkohola in psihoaktivnih snovi, ne zgodijo se same od sebe. Zato policisti temu prilagajajo preventivne in represivne aktivnosti,” je dodala.

Letos so policisti obravnavali 10.200 nesreč, kar je 100 manj kot lani, so pa zabeležili 13 smrtnih žrtev več kot v enakem obdobju lani. “Silhuete se komu morda zdijo smešne, a verjamemo, da prispevajo k umiranju prometa. Če bo zaradi njih ena poškodovana oseba manj na naših cestah, smo uspešni,” je še povedala in poudarila, da gre za poskusni ukrep.

“Ovinkasta in razgibana cesta od Vršiča proti Tolminu je zelo zanimiva za tuje motoriste. Ti radi spregledajo nevarnosti, ki prežijo nanje na cesti, kar posledično pripelje do prometnih nesreč. Te se zgodijo, ker motoristi precenijo svoje sposobnosti, se napačno odločijo, prehitevajo, kjer to ni mogoče, so nezaščiteni in zato pri padcu utrpijo hude ali celo usodne telesne poškodbe ,” je sklenil Damjan Žagar.

Slovenski policisti se sicer glede prometne varnosti vsakodnevno povezujejo s kolegi iz sosednjih držav, na AVP pa razmišljajo, da bi na lokalni ravni pri merjenju hitrosti sodelovali tudi mestni redarji.


Najbolj brano