Razmere so obvladljive

Podjetja, ki imajo dovoljenje za obdelavo nevarnih odpadkov, imajo dovolj zmogljivosti, da lahko po prepovedi delovanja Kemisa prevzemajo dodatne količine nevarnih odpadkov. Razmere so vsaj za nekaj mesecev obvladljive, pravi minister za okolje Simon Zajc.

Kemis je  februarja letos javnosti razkazal prostore, obnovljene po 
požaru na Vrhniki.  Foto: STA
Kemis je februarja letos javnosti razkazal prostore, obnovljene po požaru na Vrhniki.  Foto: STA

LJUBLJANA > “Ugotovili smo, da je situacija za nekaj mesecev obvladljiva. Podjetja so namreč povedala, da lahko dodatno sprejmejo 14.000 do 15.000 ton teh odpadkov,” je po sestanku z enajstimi podjetji, ki imajo poleg Kemisa dovoljenje za odvoz nevarnih odpadkov, povedal minister Simon Zajc.

Na ministrstvu bodo v prihodnjih nekaj dneh zbrali podatke, katerih odpadkov in v kolikšnih količinah Kemis ne sme več prevzemati ter kako te odpadke razporediti med druga podjetja. Razmere v komunalnih podjetij niso kritične in tudi ne bodo, če bodo nevarne odpadke od tam namesto Kemisa prevzemali drugi obdelovalci, zagotavlja Zajc.

Simon Zajc

minister za okolje in prostor

“Vsa podjetja so izpostavila, da smo kot Slovenija preveč izpostavljeni tujini. V trenutku, ko tujina zapre izvoz, se znajdemo v težavah.”

Strah, da bi se nevarni odpadki začeli kopičiti v komunalnih podjetjih in v industriji se je pojavil, ko je gradbena inšpekcija Kemisu prepovedala opravljati dejavnost v zgradbah, obnovljenih po požaru leta 2017. Po ugotovitvah inšpektorata naj bi bile te zgradbe obnovljene brez ustreznega gradbenega dovoljenja.

Kemis se je že pritožil na odločbo gradbene inšpekcije, podal pa tudi prošnjo, da mu gradbena inšpekcija dovoli začasno nadaljnje obratovanje. Okoljsko ministrstvo kot drugostopenjski organ in gradbeni inšpektorat morata pritožbo in prošnjo obravnavati prednostno. “Odločitve pričakujem v nekaj dneh,” je povedal Zajc.

14.000

do

15.000

ton nevarnih odpadkov lahko namesto Kemisa prevzamejo druga podjetja

Minister je zahteval tudi revizijo inšpekcijskega postopka, saj želi priti do odgovorov, zakaj je v inšpekcijskem postopku prišlo do preobrata.

Odločitev o sežigalnici

Po požaru pred dvema letoma je slovensko gospodarstvo več kot leto dni delovalo brez Kemisa. Minister Zajc opozarja, da so se razmere od požara do zdaj precej spremenile. Težave pri zagotavljanju terminov v sežigalnicah v tujini so danes večje kot pred leti.

Razmere v tujini in dogodki doma kličejo po čimprejšnji odločitvi glede sežigalnice odpadkov v Sloveniji. “Vsa podjetja so izpostavila, da smo kot Slovenija preveč izpostavljeni tujini. V trenutku, ko tujina zapre izvoz, se znajdemo v težavah,” je opozorila podjetij, ki prevzemajo nevarne odpadke, povzel minister.

Kaj bi bilo za Slovenijo najboljše, je treba še premisliti, pravi Zajc in dodaja, da bi bilo glede na analize iz leta 2016 v sežigalnice smiselno nadgraditi obstoječe objekte.


Najbolj brano