Državni prvaki Kopra Primorske začeli priprave

Košarkarji Kopra Primorske so slab mesec pred uradnim začetkom sezone med zadnjimi začeli priprave. Včeraj so se vrnili na prenovljeni parket dvorane Bonifika, kjer so dopoldne opravili prvi trening, kmalu pa jih že čakajo pripravljalne tekme. Tudi s Kimkijem, Venezio in slednjič v generalki s Trstom.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > “Prvi trening bo še lahek, potem pa bo že bolj pestro,” je dobre volje prve peklenske dni dela napovedal kapetan Primorske Alen Hodžić. Tudi on kot soigralci po intenzivni sezoni poletja ni preživel le v brezdelju in počitku ampak tudi ob individualni vadbi, saj jim je kondicijski trener Filip Ujaković sproti pošiljal program dela. V dvorani so se zbrali skoraj vsi košarkarji, na katere računa trener in tudi športni direktor Jurica Golemac. Le eden od nosilcev igre iz lanske sezone, Američan Lance Harris, ima podaljšan dopust do začetka prihodnjega tedna, medtem ko še ni jasno, kaj bo s krilnim igralcem Jakobom Čebaškom, ki je prišel minulo sezono, vendar ni veliko igral.

Prišli so tudi vsi novinci, 22-letni organizator igre Nejc Barič, branilec Američan Stephen Holt, krilo Aleksandar Lazić in center, član zlate reprezentance, Žiga Dimec. “Za prestop sem se odločil dokaj hitro, ponudba je prišla pred koncem minule sezone. V to me je prepričala bližina doma, dobra ekipa, trener, organiziran klub in visoki tekmovalni cilji,” je našteval Dimec, ki je minulo sezono končal v mrzli Litvi, kot sam pravi. “Že prejšnjo sezono sem dokaj redno spremljal tekme Kopra, v dresu Krke sem se tudi že nekajkrat pomeril proti njim. Pričakujem naporne priprave, take kot morajo biti, naša domača tekmeca pa sta ista: Krka in Cedevita Olimpija, le da je slednja precej okrepljena. Čaka nas težaven začetek sezone, če bomo dobro trenirali, lahko vsakega presenetimo,” pravi Dimec. Tudi priprave niso več, kot so bile. Kondicijski del teh je bil vselej najbolj osovražen del sezone, a časi se spreminjajo in tigri bodo večino tega dela opravili z žogo in skozi igro.

Golemac se veseli tekem

Trener Jurica Golemac je v novi sezoni tudi uradno športni direktor, a je ekipo dejansko pretežno sam kadroval že prej. “Fantje so prišli že dobro pripravljeni in spočiti. Nestrpno čakamo, da mine to uvodno obdobje in začnemo igrati, vsi komaj čakamo na tekmovanje. Od marca, ko smo se uvrstili v ligo Aba 1 smo se začeli pripravljati na to sezono. Zelo sem zadovoljen z novinci in njihovimi značaji, zato sem prepričan da se bodo hitro vključili v sistem dela,” je dejal Golemac.

Primorska je v minuli sezoni pobrala vse možne lovorike. Kaj jim sploh še ostane? “To je res, ostajajo res lepi spomini in zanje sem hvaležen vsem. Spomini bodo ostali, toda zdaj moramo ustvariti še lepše,” pravi Hodžić, ki optimistično gleda v novo sezono. V njej koprsko ekipo najprej čaka superpokal s Hopsi, od 26. septembra pa bo s tekmo superpokala lige Aba v Zagrebu s Crveno zvezdo (dober teden kasneje se bodo z njo pomerili še v uvodnem krogu lige Aba) začenja pravi del sezone, ki bo primorskim ljubiteljem košarke veliko ponudila.

Minulo sezono se je uveljavil 22-letni organizator igre Žan Mark Šiško, ki bo letos na tem položaju imel glavno vlogo. Dopolnjeval ga bo vrstnik Nejc Barič, ki je lani enako nosilno vlogo imel v Zlatorogu. “Želim se razviti v boljšega igralca, kot sem. Koprčani so bili lani prvaki vsega, odlično delajo z mladimi, dokaz tega je moj vrstnik in soigralec v mlajših reprezentančnih selekcijah Šiško. Tudi meni bo laže, ker se dobro poznava in bova motivirala drug drugega. V Laškem sem imel veliko igralnih minut, ampak predvsem zato, ker se pozna, da zmanjkuje sredstev. Zato sem bil edini pravi organizator igre,” je povedal brat odlične slovenske reprezentantke Nike Barič.

S članskim moštvom trenirajo tudi trije perspektivni košarkarji iz mlajših klubskih selekcij, Urban Hrovat, Rok Nemanič in Saša Ciani (pripravam se bo pridružil čez nekaj dni). Slednja sta to poletje nosila tudi drese slovenskih mlajših reprezentanc.


Najbolj brano