Nova Gorica študentov ne privlači

V petek je potekel rok za oddajo vlog za subvencionirano bivanje v študentskih domovih. V lanskem študijskem letu je bilo v Novi Gorici študentom na voljo 124 postelj, letos jih je dve tretjini manj, le 41. Kot kaže, jih več ne bi niti zapolnili. Za mlade na dodiplomskem študiju mesto ni zanimivo, ugotavlja tudi župan Klemen Miklavič.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > V minulem študijskem letu so bile študentom v Novi Gorici, ki nima pravega študentskega doma, na voljo sobe v Dijaškem domu Nova Gorica in v zasebnih študentskih domovih - Domu železničarjev na Erjavčevi in Študentskem domu Presta na Bazoviški ulici. Dijaški dom je ponujal 75 sob za subvencionirano bivanje, zasebnika pa skupaj 49.

V Presti, kjer je bilo za bivanje s subvencijo in brez nje študentom sicer na voljo več kot 50 postelj (denimo še za tiste, ki ne izpolnjujejo pogojev za subvencionirano bivanje, za tuje študente ...), ukinjajo študentski dom. Kot so nam povedali zato, ker je bilo študentov premalo. Lani so jih našteli največ 21, povprečno jih je pri njih bivalo deset. V sobe, ki so jim bile doslej namenjene, bodo namestili delavce iz tujine.

Klemen Miklavič

novogoriški župan

“Če hočemo imeti resno univerzo, moramo imeti tudi spodobne spalne kapacitete za študente na določeni ravni in skoncentrirane. To je interes mesta.”

Poleti prazne sobe

V domu na Erjavčevi pravijo, da sicer študentje sprašujejo po njihovih namestitvah, ker pa poleti študentov ni in so sobe prazne, bodo po novem za eno etažo zmanjšali število postelj zanje, namenili jo bodo za delavce iz Makedonije, Albanije ... Lani je bilo študentskih postelj na voljo 56, od tega 37 za subvencionirano bivanje, za novo študijsko leto pa jih je 28, od tega enajst za subvencionirano bivanje. Verjamejo, da jih bodo zapolnili, saj, kot pravijo, po namestitvah povprašujejo študentje iz tujine, denimo iz Pakistana in Iraka.

Zasebnikoma se torej bolj splača, da sobe napolnita z delavci, manj postelj za subvencionirano bivanje pa je tudi v dijaškem domu, letos jih je 30. “Mislim, da bodo vse prošnje uslišane,” pravi ravnatelj Dragan Kojić in dodaja, da bo sicer študentom skupno na razpolago 80 postelj.

124

postelj po subvencionirani ceni je bilo v lanskem študijskem letu na voljo

32

študentov je bivalo v njih

Sistematično zbranih podatkov o številu študentov v mestu in nastanitvah na občini nimajo. Univerza v Novi Gorici je lani vpisala 391 študentov. Približno 50 odstotkov je tujih, pove Andreja Leban z univerze. Podatkov o tem, kje so naši in tuji študentje nastanjeni, nimajo. V druge visokošolske programe je bilo v lanskem študijskem letu vpisanih še približno 700 študentov, skupno je torej predavanja v Novi Gorici obiskovalo nekaj čez tisoč študentov.

Mesto brez študentskega utripa

Po podatkih Študentskih domov Univerze na Primorskem (UP) je bilo oktobra lani v novogoriškem dijaškem domu 13 študentov, ki so za bivanje plačevali subvencionirano ceno, v Presti deset in v študentskem domu na Erjavčevi ulici devet. Oktobra lani je torej v Novi Gorici po subvencionirani ceni bivalo le 32 študentov, čeprav je bilo postelj zanje 124 postelj. Verjetno se, ker ni pravega študentskega doma, marsikdo raje dnevno ali nekajkrat na teden vozi v Novo Gorico ali najame sobo pri zasebniku.

Kaže, da v mestu ne primanjkuje študentskih postelj, ampak so neprivlačne za študente, kot je zanje neprivlačno tudi mesto. Tega se zaveda tudi novogoriški župan Klemen Miklavič. “Jasno je, da so to začasne in zasilne rešitve. Če hočemo imeti resno univerzo, moramo imeti tudi spodobne spalne kapacitete za študente, na določeni ravni in skoncentrirane. To je tudi interes mesta.” Po njegovem je težko govoriti o povpraševanju po študentskih posteljah, ker mesto ni toliko zanimivo za študente in ker je univerza brez kampusa, razdeljena na več lokacij. “Tudi druge storitve so na nizki ravni za študente. Najprej se moramo potruditi, da bomo vzpostavili privlačno okolje s storitvami zanje.”

Strategija razvoja visokega šolstva v mestni občini je usmerjena v tri področja: tehniko in naravoslovje, zdravstvo in oskrbo starejših ter turizem in kulturno in naravno dediščina. Kot pravi Miklavič, ni naloga občine, da financira programe, ampak da ustvarja okolje, ki je atraktivno za študij. “Uredili bomo teren za kampus ob Kornu oziroma komunalno opremili zemljišče. Nekaj jih je še v zasebni lasti, zdaj rešujemo pravne zadeve. Denar za gradnjo in programe pa morata pridobiti univerza ali država. Pritiskali bomo na državo, saj je to razvojni interes mesta.” S Fakulteto za vede o zdravju UP se v sodelovanju z zdravstvenim domom, šempetrsko bolnišnico in domom upokojencev dogovarjajo za sistem praktičnega usposabljanja njenih študentov, iščejo tudi primerne prostore za učilnice. “Želimo si, da bi bile v prizidku novogoriškega zdravstvenega doma, da imamo v mestu skoncentrirane mlade ljudi,” pristavlja župan.


Komentar novinarja

Alenka Ožbot Klančič

Študentske bodice v mestu vrtnic

Nova Gorica - univerzitetno mesto. Lepo zveni in je zagotovo dobra reklama za mlado mesto. Kje pa so študentje, se verjetno vpraša obiskovalec mesta, in to ne v avgustu, ko so študentski možgani na off, ampak v oktobru, novembru oziroma kadarkoli med študijskim letom. Kam so se poskrili dvajsetletniki? Kje je ustvarjalna energija mladih, kje študentski utrip? Univerza v Novi Gorici je, čeprav razpršena na raznih lokacijah, rasla in pridobila ugled tudi v evropskem merilu. V zadnjem ...

Preberi več

Najbolj brano