Zabava, kjer dobrega krompirja in vzdušja ne zmanjka

Krompirjeva noč, ena najbolj priljubljenih in množično obiskanih poletnih prireditev na širšem Postojnskem z najdaljšo tradicijo, ni znana samo po dobri zabavi ob priljubljenih glasbenih skupinah in okusnih brezplačnih porcijah krompirja, temveč tudi po prostovoljnem delu, ki poveže celotno krajevno skupnost.

Na Krompirjevi noči je več ur pomagal deliti krompir tudi 
postojnski župan Igor Marentič in medtem poklepetal z domačini. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Na Krompirjevi noči je več ur pomagal deliti krompir tudi postojnski župan Igor Marentič in medtem poklepetal z domačini. Foto: Veronika Rupnik Ženko

VELIKO UBELJSKO > “Krompirjeva noč ni samo veselica. Je dogodek, pri katerem se zbere celotna krajevna skupnost in stopi skupaj, kar je danes velika redkost. V prvi vrsti se družimo in imamo fajn mi domačini sami in to dobro vzdušje prenašamo tudi na obiskovalce, ki se vedno znova vračajo,” pravi Nejc Natlačen, novi predsednik Turističnega, športnega in kulturnega društva Tisa Nanos, ki je organizator prireditve.

Ta je že vrsto let uspešna prav po zaslugi prostovoljnega dela velikega števila domačinov. Ožji organizacijski odbor sicer začne s prvimi pripravami že eno leto pred prireditvijo, aktivneje pa zadnje tri mesece, medtem ko v zadnjem tednu k pripravam prizorišča in vsega ostalega pristopi več deset domačinov, na dan prireditve pa od jutranjih ur, ko se začne lupljenje in kuhanje krompirja, do poznih nočnih ur sodeluje okrog 120 ljudi, ki imajo vsak svoje, že utečene zadolžitve.

Zgled medgeneracijskega sodelovanja

Tudi domačinka Sonja Maver, ki pri Krompirjevi noči sodeluje že od njenih začetkov, poudarja, da je posebnost Krompirjeve noči prav velika povezanost tukajšnjih prebivalcev, ki so za skupnost pripravljeni darovati svoj prosti časa. “Krompirjeva noč pomeni več kot 40 let prostovoljstva in prav toliko let tudi povezuje našo skupnost, staro in mlado. Zdaj sodeluje že četrta generacija. Delamo z veseljem in komaj čakamo ta dan.” Tudi izkupiček je v celoti namenjen skupnemu pikniku, izletu in naložbam v krajevni skupnosti.

In če so na prvih Krompirjevih nočeh, kot se spominja Maverjeva, starejši možje kurili ogenj in pekli krompir v žerjavici, vaške gospodinje pa v električnih pečicah krompir, polnjen s sirom in slanino, v foliji, zadnja leta na Ubeljskem obiskovalcem ponudijo blizu tri tone oziroma več tisoč porcij domačega krompirja. Vsaka hiša, kot veleva tradicija, prispeva po en zaboj, pripravijo pa ga v zevnici z ocvirki, v krompirjevem golažu, okisanega ter ocvrtega s sirom in slanino, ki ga pečejo v posebnih pekačih in ga ne zmanjka do poznih nočnih ur.

Za zabavo so letos skrbeli Poskočni muzikanti, Tabu in Ana Pupedan, sobotno prireditev pa so pospremile Krompirjeve igre, animacija za otroke, turnir v briškoli in trešetu, izbor najtežjega in najzanimivejšega krompirja ter srečelov.

Za vnaprej pa po besedah novega predsednika društva že snujejo nove ideje, na prireditev pa si želijo pritegniti vse generacije.


Najbolj brano