V novi številki Primorskih novic preberite

Civilna pobuda za odstranitev velikih zveri Cerkno je na okroglo mizo o volkovih privabila (skoraj) vse, ki so odgovorni za upravljanje z njimi. Pod nevtralnim naslovom Vpliv zveri na življenje na podeželju so skoraj tisoč metrov nad morjem, kjer živinoreja preostalim kmetom pomaga vzdrževati kulturno krajino, soglašali, da volkovi v te kraje ne sodijo.

Na okrogli mizi o volkovih, ki jo je v Davči pripravila Civilna 
pobuda za odstranitev velikih zveri Cerkno, so sogovorniki iskali 
rešitve in odganjali jezo. Foto: Saša Dragoš
Na okrogli mizi o volkovih, ki jo je v Davči pripravila Civilna pobuda za odstranitev velikih zveri Cerkno, so sogovorniki iskali rešitve in odganjali jezo. Foto: Saša Dragoš

V Postojni se proti HPV cepi že skoraj tretjina šestošolcev

Postojnska občina je ena redkih v Sloveniji, ki sofinancira cepljenje proti okužbam s HPV tudi za dečke. Prav to je spodbudilo dober odziv. Podobno velja za cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu, kjer občina financira tretji in nadaljnje odmerke, a glede na povpraševanje je občinskega denarja premalo, saj ga zmanjka že v prvi polovici leta.

Pršutov bo dvakrat več

V Celjskih mesninah se pripravljajo na novo naložbo v pršutarni Lokev. Konec leta bodo začeli graditi prizidek. Novim prostori jim bodo omogočili, da bodo od tu na trg lahko poslali več kot 200.000 pršutov.

Pod eno streho sto lažno prijavljenih

S koprskega okrajnega sodišča so pred kratkim več kot 30 tujcem, predvsem italijanskim državljanom, poslali sodbe s kaznovalnimi nalogi. To je le tretjina od približno sto Italijanov, ki so se pred leti lažno prijavili v slovenski Istri, da so lahko prišli do slovenskih spričeval o poklicni, kvalifikaciji za voznike tovornih vozil.

Pijani Italijan na prehodu v pešakinjo

Minuli konec tedna se je na istrskih in kraških cestah zgodilo več nesreč, ki so jih povzročili tuji vozniki. Končale so se s hujšimi poškodbami pešakinje, dveh motoristov in sopotnice na motorju.

V Izoli deluje Prostofer, prostovoljni šofer

V izolski občini od sredine julija deluje Prostofer, storitev, ki jo izvajata občina in humanitarni zavod Zlata mreža za boljšo kakovost življenja starejših. Kljub drugačnemu imenu jo brezplačno in po potrebi namenjajo vsem občanom, ne samo upokojenim, zagotavlja koordinator Srečko Langeršek.

Intervju: Drill in Masayah

Z vse bolj priljubljenima raperjema Andrejem Bučarjem - Drillom in Mio Puhar Rodin - Masayah smo se pogovarjali o njuni nerazdružljivosti, novih singlih in prihajajočih albumih.

Daljši obratovalni čas ambulant

Splošne ambulante v Zdravstvenem domu Nova Gorica morajo po navodilu goriških občin podaljšati popoldanski obratovalni čas za dve uri na teden. To bodo storili, potrjuje direktorica Petra Kokoravec, ker pa bo treba veliko usklajevanja urnikov, bodo spremembe uvedli šele po 1. oktobru.

Zabava, kjer dobrega krompirja in vzdušja ne zmanjka

41. Krompirjeva noč je v Veliko Ubeljsko zopet pritegnila številne obiskovalce. Ena najbolj priljubljenih poletnih prireditev na širšem Postojnskem ni znana samo po dobri zabavi in okusnih brezplačnih porcijah krompirja, temveč tudi po prostovoljnem delu, ki poveže celotno krajevno skupnost.

Tovornjakarski spektakel

Spektakularne ekstremne vožnje tovornjakov Europa truck-trial, ob katerih je gledalcem večkrat zastajal dih, so konec tedna v Park vojaške zgodovine v Pivki privabile več kot šest tisoč obiskovalcev.

Priloga Šport

> Jubilejna regata Capris

>Tabor prerasel Triglav

> Piran najboljši v košarki 3x3

> Sosedski obračun v Vipavski dolini


Najbolj brano