Ponovno v boj za tretje mesto

Salonit Anhovo, tretja ekipa lanskega državnega prvenstva, je priprave začela v skoraj enaki zasedbi kot lani, preizkušeni trener Igor Šimunčić pa bo s fanti skušal ponoviti rezultatsko uspešno sezono.

V takšni zasedbi so se odbojkarji Salonita zbrali na pripravah za 
sezono 2019-2020. Foto: Igor Mušič
V takšni zasedbi so se odbojkarji Salonita zbrali na pripravah za sezono 2019-2020. Foto: Igor Mušič

KANAL > V kanalski športni dvorani se je uvodoma zbralo enajst v glavnem že znanih odbojkarjev. Manjkal je bloker Urban Česnik, ekipi pa se je na tem igralnem mestu pridružil Sebastjan Mikša, ki se je po zaključku obdobja uspešnega treniranja ankaranskih odbojkaric odločil vrniti med aktivne odbojkarje. V začetku desetletja je bil eden ključnih igralcev novomeške Krke. V naslednjih dneh bo imel glavno vlogo kondicijski trener Matija Dugar. Fante je lani dodobra spoznal, letos pa jim je obljubil še izpiljene individualne programe dela, s katerimi naj bi napredovali tako v hitrosti kot v moči.

Hrvaški trener Igor Šimunčić se v Kanalu počuti skoraj kot doma. V klubu se je pred leti izkazal kot igralec, lani je to nadgradil s trenerskim uspehom (tretje mesto v prvenstvu, polfinale pokala), v tekoči slovenščini pa je svoj pogled na prihajajočo sezono predstavil takole: “Veseli me, da je lanska ekipa skoraj v celoti ostala skupaj. Z uigravanjem bo precej manj dela kot lani. Naš cilj je ostati na položajih, ki smo jih zavzeli lani. ACH Volley in Calcit sta v ekipo vložila bistveno več in ne bi bilo realno, da bi obljubljal višje cilje. Morda lahko presenetimo v pokalu, kjer smo nosilci in zato do polfinala ne bomo naleteli na najmočnejši slovenski ekipi. Obramba lani pridobljenega bo težka, ker se je okrepil Maribor, že od lani pa vemo, da sta nevarna tekmeca še Panvita Pomgrad in Triglav.“

Salonit v novi sezoni

Ekipa Salonita v sezoni 2019-20; podajalca - Irenej Karnel in Nikola Živanović; libero - Danijel Šarić; napadalca - Matic Vrtovec, Aleks Kovačič; blokerji - Jakob Kavčič, Gregor Basaneže, Sebastjan Mikša; sprejemalci - Dejan Čabarkapa, Fran Peterlin, Maj Nanut, Lian Svit Marentič. Strokovni štab - Igor Šimunčić (trener), Rok Knafelc, Matija Dugar (pomočnika).

Stabilna piramida

Športni direktor Miloš Grilanc v premoru med sezonama ni imel toliko dela kot v prejšnjih letih. Načrti o igranju v Evropi so padli v vodo, saj je Slovenija izgubila eno mesto v evropskih pokalih. Dve preostali sta zapolnila ACH Volley in Calcit. V klubu je nepričakovano nastala le vrzel na položaju blokerja: “Malo pred pripravami je za prekinitev pogodbe prosil na tem položaju izkušeni odbojkar Urban Česnik. Zdravniki mu po težavah s hrbtom odsvetujejo resno ukvarjanje s tekmovalnim športom. Ker imamo že zapolnjeno kvoto treh tujcev in ker v Sloveniji izkušenih blokerjev ni na pretek, smo - vsaj za začetek sezone - našli rešitev v ponovnem aktiviranju Sebastjana Mikše. Naj dodam, da se po poškodbi v ekipo vrača mladi sprejemalec Lian Svit Marentič,” je povedal Grilanc.

Po avgustovskih pripravah čakajo septembra cementarje prijateljske tekme s Triglavom, Črnučami, z italijanskim A2 ligašem iz Pordenona, s prvakom BiH Brčko in s soboško Panvito Pomgrad. V programu je tudi odhod na turnir, ki ga organizira Brčko in kjer bosta igrala še hrvaški prvak Mladost in tretja ekipa Srbije, Subotica.

Novi bloker

Tudi v prazničnem času je bila uprava Salonita aktivna in je že nadomestila v članku omenjeno vrzel na položaju blokerja. Kanalcem se je pridružil 26-letni Žan Novljan - nekdanji član prve postave kamniškega Calcita, ki je izkušnje nabiral tudi v Belgiji.

Prvoligaško tekmovanje se bo začelo 5. oktobra. Letošnja novost je tridelno državno prvenstvo. Po rednem delu bo najboljša šesterica nadaljevala igranje v ligi za prvaka (te faze lani ni bilo), sledila pa bo končnica na izpadanje za najboljših osem ekip.

Salonit ohranja razvejano mrežo dela z mladimi s petimi trenerji in približno sto otroki. Skupine so aktivne v Kanalu, Desklah, na Mostu na Soči, v Tolminu in Bovcu. Z Gen-I Volleyjem, kjer ima v načrtih veliko prednost ženska odbojka (moški bodo po lanski zmagi v drugi ligi jeseni igrali le v tretji), tečejo dogovori, da bi Kanalci vodili še eno otroško skupino na Goriškem.


Najbolj brano