“Hiphoper mora biti retorik, ko pride v prostor, ga mora zavzeti”

Raperska naveza 27-letnega Izolana Andreja Bučarja - Drilla, zdaj že veterana slovenske hip hop scene, in nadarjene 18-letne Mie Puhar Rodin iz Ankarana, ki svoje vse številčnejše občinstvo osvaja pod umetniškim imenom Masayah, traja že dobro leto in se sčasoma le še utrjuje. Iz odnosa mentor-varovanka prerašča v ustvarjalno partnerstvo dveh, na slovenskih hip hop odrih vse bolj nepogrešljivih izvajalcev.

Drill in Masayah nista le  mentor in varovanka, temveč tudi  vse bolj 
priljubljena odrska pajdaša. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Drill in Masayah nista le mentor in varovanka, temveč tudi vse bolj priljubljena odrska pajdaša. Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA, ANKARAN > Za njima je pestro poletje, nabito s koncerti, ob katerih sta našla čas tudi za snemanje pesmi za oba prihajajoča albuma. Njen prvenec, ki bo, kot pravi, vseboval najstniško število pesmi, bo izšel v kratkem, njegov peti album predvidoma spomladi. Skoraj hkrati pa sta nedavno izšla njuna singla, njen melodični Da blo bi in njegov hitrojezični Bolani Doktor.

Bolani Doktor je vaš prvi nadimek. Kako se je znašel v naslovu novega singla?

Drill: “Drži, gre za nadimek, iz katerega je nastalo ime Drill. Singel sem tako naslovil, ker gre za nekakšno proslavljanje uspeha, ki je prišel po vsej prehojeni poti. To sem želel prikazati tudi v videospotu, ki smo ga posneli z Matejem Simčičem in njegovo ekipo Somnium AVD.”

Mia Puhar Rodin - Masayah

raperka

“Rada pišem o trenutku, ki ga doživljam. Tako je najbolj pristno. Najraje o melanholičnih situacijah življenja, o slabih stvareh, ki jih prav s pomočjo pisanja, rapanja lahko obrneš v svoj prid, jih preboliš.”

Instagram? Kot bi bil sam svoj paparazzo.

Kako pomembno je danes ob izidu singla zanj posneti tudi videospot?

Drill: “Videospot da singlu nek pospešek, mu omogoči večji doseg. Ko sem začel delati glasbo, je vse bolj temeljilo na MP3 formatu, kjer slika ni imela tako pomembne vloge. Z vzponom youtuba se je to spremenilo.”

Andrej Bučar - Drill

raper

“Ko te čustvo preplavi, ga moraš izliti v besedilo. Temu pravim ekspresionizem. Kot slikar, ki ve, da bo sončni zahod, ki ga želi upodobiti, trajal le 15 minut, zato mora takoj narediti glavne poteze.”

Prav gotovo tudi z vzponom družbenih omrežij, kakršno je instagram, kjer izvajalci neprekinjeno ohranjate stik z občinstvom prek fotografij in kratkih videov v storyjih. Imate s tem veliko dela?

Drill: “Tega niti ne jemljem kot delo, bolj kot nek svoj dnevnik, ki mu ljudje lahko sledijo. Kot bi bil samemu sebi paparazzo. Rad pokažem zakulisje svojega ustvarjanja.”

Kako je s pripravo vajinih albumov?

Drill: “Za mojega je pripravljena približno polovica materiala. Načrtujem, da bi izšel prihodnje leto, predvidoma pred majem.”

Masayah: “Moj je že fino pri koncu, kdaj točno bo izšel, pa še ne izdam.”

V primerjavi s prejšnjim singlom Pusto je nedavno izdani Da blo bi zelo melodičen.

Masayah: “Res je, precej r'n'b-jevsko zveni. Navdih zanj sem dobila pred poletjem, ko sem bila po počutju na dokaj nizki točki. Sprehajala sem se po Ljubljani, bila je tema in ko so se nenadoma prižgale luči, sem pomislila, kako lepo bi bilo, če bi bilo v življenju malo lažje, kar je nato postal refren tega singla.”

V njem odkrivamo, da zelo prijetno zvenite tudi kot pevka.

Masayah: “Hvala, to mi veliko pomeni. Nisem šolana pevka, a sem se s petjem in igranjem kitare ukvarjala že pred rapanjem. Že od malega so mi blizu pevke, kot sta Amy Winehouse ali Lauren Hill, ki je hkrati tudi raperka. Rada ustvarjam tako umirjene in melanholične pesmi kot bolj agresivne komade, odvisno od razpoloženja. To razpoloženjsko raznolikost bi rada prikazala tudi na albumu.”

Drill: “Tudi pri meni je tako. Aktualni singel opisuje mojo žurersko plat, naslednji, ki ga pripravljam - nosil bo naslov Proti soncu - pa bo povsem drugačen, bolj umirjen.”

Masayah, koliko ženskih raperk trenutno šteje slovenska hip hop scena?

Masayah: “Več nas je, a smo trenutno najbolj aktivne štiri. Poleg mene še Kaja Janjić - Fraw Blanka, Neža Migelič - Žena in Sarah al Saleh - Sahareya. Med sabo se poznamo in druga drugo podpiramo, oktobra bomo skupaj na reunionu, vsakoletnem velikem srečanju hiphoperjev. Rade se dobimo tudi kot frendice.”

Drill: “Masayah je dobro stresla žensko rapersko sceno, jo motivirala.”

Masayah: “Punce so zakon!”

Kako se razlikujete po slogu? Ste vi izmed vseh najbolj ...

Masayah: “... fantovska? Morda res, a je to prisotno tudi pri nekaterih drugih. Različne smo, kar je super, saj vsaka lahko doda neko svojo začimbico.”

Na koncertih sta pogosto skupaj na odru. Kdaj pa bosta izdala kakšno skupno pesem?

Masayah: “Na mojem albumu bosta zagotovo dva najina skupna komada, sodelujeva tudi pri naslednjem mojem singlu, ki bo povsem drugačen kot sedanji. Bolj poskočen, agresiven, temačem, družbeno kritičen.”

Katerih tem se najraje lotevate?

Masayah: “Odvisno od dneva, situacije. Rada pišem o trenutku, ki ga doživljam. Tako je najbolj pristno. Najraje o melanholičnih situacijah življenja, o slabih stvareh, ki jih prav s pomočjo pisanja, rapanja lahko obrneš v svoj prid, jih preboliš. S svojo glasbo bi rada ponudila zavetje tudi drugim, saj vem, koliko je meni pomagal hip hop, ko sem bila v stiski.”

Močna čustva - vlak, ki ga ne smeš zamuditi

Drill: “Zanimivo je, ko nastane pesem o nekem občutku, ki ni tipičen za pesmi. Vsi vemo, da je največ komadov v mainstreamu o ljubezni. To ni nova tema. Redkokdo pa bo napisal besedilo recimo o svojem ljubosumju, saj je to čustvo morda tudi sramotno, ker razkrije tvojo šibkost, notranje dvome ... In prav takrat, ko te to ali katero drugo čustvo preplavi, ga moraš izliti v besedilo. Tega vlaka ne smeš zamuditi. Temu pravim ekspresionizem. Kot slikar, ki ve, da bo tak sončni zahod, kakršnega želi upodobiti, trajal le 15 minut, zato mora takoj narediti glavne poteze, ki jih bo nato le še izpopolnjeval.”

Masayah, odkar ste lani nastopili na predstavitvi njegovega albuma Ribolov z dinamitom, Drill velja za vašega glasbenega očeta. Kako je sploh prišlo do te “posvojitve”?

Masayah: “Aprila lani sem na neki zabavi spoznala Mateja Mitruševskega, distributerja Ziggi papirčkov. Nekaj mi je reklo, naj mu povem, da se ukvarjam z rapanjem. Ko mi je rekel, da me želi predstaviti Drillu, me je zajela panika, a sem nekako vedela, do bo to tista ključna priložnost, ki je ne smem zamuditi. Še preden me je slišal rapati, je Drill želel videti moja besedila. Podala sem mu telefon, kjer sem imela zapisana besedila. Ko jih je prebral, se je samo nasmehnil ...”

Drill, s čim vas je Masayah najbolj prepričala?

Drill: “Predvsem z njeno karizmo. Hiphoper mora biti retorik, ko pride v prostor, ga mora zavzeti, mora imeti prezenco. Ko je Masayah začela rapati na tistem kavču, sem se moral kar malo umakniti, žila na vratu ji je kar izstopila. In to je vse, kar je potrebno. Če si zadržan in nesamozavesten pri tem, kar počneš, to ni to.”

Zelo pestro koncertno poletje je za vama. Bi lahko rekli, da sta trenutno med najbolj zaželenimi izvajalci na slovenski hip hop sceni?

Drill: “Res je, veliko smo po odrih. Samo v juniju smo imeli deset nastopov, enkrat celo tri v enem dnevu. Pozna se, da smo v zadnjih dveh letih veliko naredili, veliko singlov je šlo ven. Mislim, da toliko, kolikor narediš. toliko se ti tudi vrne. Nasploh smo obalni hiphoperji to poletje naredili velik premik. Ravno včeraj je prišel ven tudi komad Papir mojega prijatelja Zofa Lipe, v katerem pojem refren.”

Kdaj gresta spet pred občinstvo?

Masayah: “To soboto, 24. avgusta, bomo na rap večeru na plaži Študent v Ankaranu, 31. avgusta smo v Krškem, septembra pa nas čaka še hip hop spektakel v Gala Hali.”

Za konec še mini izziv: opišita drug drugega s tremi besedami.

Masayah: “Lojalen, dobrosrčen, odločen.”

Drill: “Talentirana, karizmatična, nasmejana.”


Najbolj brano