“Smo majhen narod po številu, a velik po srcu”

Edinstveno je beseda, s katero ljudje velikokrat opišejo zbirko Srečka Rožeta. Leta 1994 je dom našla v starem obrambnem stolpu v Lokvi. Visoko obletnico so Rožetovi skupaj z vaščani, prijatelji in podporniki praznovali v sredo, ob tej priložnosti pa so odprli razstavo Avstro-Ogrska vojaška parada.

Srečko, Irena, Anja in Aneja Rože skrbijo za delovanje vojaškega 
muzeja Tabor v Lokvi. Ob obletnici so nekaj vojaških pesmi zapeli 
tudi Dragonarji Generala Maistra. Foto: Petra Mezinec
Srečko, Irena, Anja in Aneja Rože skrbijo za delovanje vojaškega muzeja Tabor v Lokvi. Ob obletnici so nekaj vojaških pesmi zapeli tudi Dragonarji Generala Maistra. Foto: Petra Mezinec

LOKEV > “Naša preteklost ne sme ostati le v tej stavbi, širiti se mora, našo zgodovinsko, kulturno, vojaško, etnološko dediščino moramo pokazati svetu. Smo majhen narod po številu prebivalstva, a velik po srcu,” je ob jubileju povedal Srečko Rože.

Vojaški muzej Tabor Lokev je postal pomemben del življenja v vasi, je poudaril predsednik Krajevne skupnosti Lokev Leo Ban. “Ni pomemben le zaradi ohranjanja dediščine, tu se je v teh letih zvrstilo tudi veliko različnih dogodkov.”

Tudi župan sežanske občine David Škabar ni skoparil s pohvalami na račun Rožeta: “V imenu občine Sežana bi se zahvalil za trud in požrtvovalnost in zaželel še veliko zanosa.” Začetkov muzeja pa se je spomnil tudi Davorin Terčon, ki je bil takrat član izvršilnega sveta občine Sežana. “Čas je pokazal, da je bila odločitev, da podpremo nastanek muzeja, prava,” je prepričan Terčon.

Ob jubileju so v muzeju pripravili razstavo Avstro-Ogrska vojaška parada, na kateri so predstavljene uniforme in dragoceni predmeti iz časa Franca Jožefa. Na praznovanju obletnice so nastopili Moški pevski zbor Tabor Lokev, Kulturno društvo Kraški šopek, Pevski zbor Dragonarji Generala Maistra DR5, Pavel Car kot avstro-ogrski general in Igor Rojc v vlogi pripadnika drugega gorskega polka.


Najbolj brano