Danes domači polfinale?

Portoroški challenger je doslej ponudil precejšen osip nosilcev, čemur se k sreči nista pridružila glavna domača aduta, ki sta se brez večjih težav prebila med osmerico. Tomas Lipovšek Puches je dosegel najboljši rezultat v zadnjih treh letih, toda priložnost je bila tudi za korak več.

Blaž Rola je vse bliže nekdanji formi. Foto: Vid Ponikvar / Sportida
Blaž Rola je vse bliže nekdanji formi. Foto: Vid Ponikvar / Sportida

PORTOROŽ > Argentinski Slovenec je po odličnem žrebu in dveh zmagah v osmini finala v prvem nizu proti Rusu Artemu Dubrivniju pri vodstvu s 5:2 kar dvakrat serviral za uvodni set, potem pa se mu je naenkrat “skrajšala roka”. Dubrivnij je predvsem s forehand-diagonalami zadel nekaj težkih udarcev ter postajal vse bolj samozavesten. Z dvema brejkoma je izsilil podaljšano igro, v kateri je povedel s 5:0 in postalo je jasno, da bo Tomas Lipovšek Puches za morebitni uspeh potreboval velik preobrat, ki pa ga naposled ni mogel. Trenutno njegova forma enostavno ni dovolj visoka za večje podvige od osmine finala challengerja, vprašanje pa je, kdaj se mu bo žreb spet tako odprl. Istro zapušča s sedmimi točkami za ATP-lestvico, pa tudi 730 evrov mu bo prišlo prav. Tenis na nižji ravni je namreč nenehni boj za preživetje in krpanje stroškov.

Vsaj za zdaj sta tovrstnih skrbi rešena najboljša slovenska igralca Aljaž Bedene in Blaž Rola, ki s turnirskimi nagradami zaslužita dovolj za pokritje sezone in še kaj malega jima ostane za hude čase. V ŠRC Marina doslej (besedilo smo oddali v tisk pred četrtfinalnimi nastopi) nista pokazala šibkih točk, četudi se je Bedene mučil v uvodnem nastopu, a tudi pravilno napovedal, da bo igral vse bolje. Proti Indijcu Sasikumarju Mukundu je bilo že veliko bolje kot proti Ilji Marčenku, je sam priznal nekdanji Anglež (nekaj let je nastopal pod zastavo VB), čigar tempo je bil očitno premočan za trenerja Gorazda Gavrilova. Ker ta želi več časa preživeti z družino, Bedenetu v Istri svetuje reprezentančni kapetan Miha Mlakar, v prihodnje pa ga bo vodil Nemec Markus Wislsperger, sicer nekdanji trener Philippa Kohlschreiberja.

Za podoben korak se je odločil tudi Rola. Svojo teniško bazo je iz ZDA preselil v domovino, kjer zanj skrbi predvsem Grega Žemlja. Sprememba že prinaša rezultate in Ptujčan je vse bliže nekdanji formi: na začetku leta 2015 je bil celo 78. igralec sveta. V osmini finala je po dobri uri nadigral Aldina Šetkića (BiH).

Sicer pa je jasno, da domačega finala ne bo, kajti oba slovenska matadorja naj bi se predvidoma med seboj pomerila v nocojšnjem polfinalu.


Komentar novinarja

Bojan Gluhak

Challenger danes in tudi jutri

Turnirji poklicnih teniških igralcev so preverjeno in potrjeno magnet za blagovno znamko krajev in držav gostiteljic. Zanje se marsikje neuspešno trudijo, kjer jih prirejajo, pa se trudijo, da jih ne bi izgubili. V uspeh turnirja je vtkan celoletni trud, od navezovanja stikov z igralci in sponzorji do izvedbe, v katero je v Portorožu vključenih približno 120 ljudi. Ni skrivnost, da turnir z nagradnim skladom 46.000 evrov in s plačano nastanitvijo igralcem stane vsaj približno trikrat toliko. ...

Preberi več

Najbolj brano