Astromojster za dom

Vsako poletje ljubitelji utrinkov zremo v nebo, ali bo letos tisto leto, ko bomo dočakali mogočni asteroidni dež utrinkov. Lansko leto je bilo zelo uspešno, saj je zvezdnato nebo bilo jasno. Za občudovanje utrinkov, ki jih lahko opazujemo s prostim očesom, ne potrebujemo ničesar razen udobne namestitve. Za vse ostale nočne pojave na nebu pa je nepogrešljiv teleskop.

Celestron astromaster 70 EQ tehta dobrih osem kilogramov. Foto: Leo Caharija
Celestron astromaster 70 EQ tehta dobrih osem kilogramov. Foto: Leo Caharija

Poletje je čas, ko čez dan iščemo senco in hlad, ponoči pa lahko brezskrbno zremo v zvezdnato nebo. Letos lahko tudi sami obeležimo okroglo obletnico pristanka na Luni, tako da pogledamo bliže kot običajno in vse skupaj posnamemo na telefon. Če vas preganja želja zreti v nebo skozi teleskop, to že dlje časa ni več takšna ovira.

Mnogi že od otroštva gojimo željo po pogledu na neskončno in skrivnostno nočno nebo s teleskopom. Petdeseta obletnica pristanka na Luni je lahko dober izgovor za preizkus ali nabavo teleskopa za domačo uporabo. Sam sem pobližje pogledal, kaj zmore ljubiteljski teleskop celestron astromaster 70 EQ.

Ponaša se s 165-kratno največjo povečavo, premore okular premera 20 mm, ki ima 45-kratno povečavo, ter okular premera 10 mm z 90-kratno povečavo. Teleskop ima premer leče 70 mm, goriščna razdalja pa je 900 mm, svetlobna moč f/13. Za lažje iskanje nebesnih teles je v pomoč vgrajeno priročno lasersko iskalo.

Uporabil sem ga tako za ogled Lune kot tudi za ogled objektov na Zemlji. Za fotografiranje nam je bil v pomoč Celestronov nastavek za pritrditev mobilnega telefona na okular teleskopa. Nastavitev, ki jo omogoča stojalo teleskopa, je ekvatorialna. Pri njej pomikamo os samo v smeri rektascenzije, v smeri deklinacije to ni potrebno, saj se položaj objektov glede na nebesni ekvator ne spreminja.

Teleskop je zelo lahko vodljiv z ročnimi komandami. Nastavitev te vrste je eden od pogojev za spodobno opazovanje nočnega neba. Preizkusil sem ga pri opazovanju objektov na Zemlji kot tudi pri opazovanju Lune. Posnetke sem opravil s telefonom, a sem imel zaradi njegove teže v začetku nekaj težav z adapterjem. Na koncu se je vse dobro ujelo in sem lahko spodobno fotografiral tudi s telefonom.


Najbolj brano