Diši po domačem uspehu

Na portoroškem Challengerju je celoten večerni torkov spored odnesel dež, dan kasneje pa so se izkazali tudi vsi trije preostali slovenski mušketirji, ki so se uvrstili v osmino finala. Presenetil je predvsem Tomas Lipovšek Puches, ki je vešče izkoristil poljub sreče.

Za nastope Aljaža Bedeneta je v Portorožu največ zanimanja. Foto: Grega Valancic
Za nastope Aljaža Bedeneta je v Portorožu največ zanimanja. Foto: Grega Valancic

PORTOROŽ > Boginja Fortuna je nekomu hudobna mačeha, drugemu pa ljubeča mati, toda priložnost je treba tudi znati izkoristiti. Argentincu slovensko-hrvaških korenin Tomasu Lipovšku Puchesu (spomladi je tudi športno postal Slovenec, čeprav je imel potni list že od 12. leta) je to uspelo v popolnosti. V domačih predkvalifikacijah ga je namreč v polfinalu premagal Sven Lah, zato se je moral do glavnega žreba prebiti čez kvalifikacije, nato pa se je usoda odločila, da mu bo pomagala. Najprej je naletel na najskromnejšega udeleženca turnirja Zvonimirja Oreškovića (Hrvaška), ki sploh nima rankinga, nato pa je nastop odpovedal drugi nosilec Lorenzo Giustino, namesto katerega je vskočil Andrej Golubev. Kazahstanec je svetlobna leta oddaljen od najboljših časov, ko je bil 33. igralec sveta. Lipovšek Puches je premagal oba, včeraj pa ga je v boju za četrtfinale spet pričakal rezervist, kajti Rus Artem Dubrivnij je dobil priložnost šele po odpovedi Francoza Huga Greniera, na uvodu pa ga je spoznal tudi Mike Urbanija (3:6, 4:6). V vsakem primeru je zmagovalcu dvoboja uspel rezultat kariere ...

Tudi najmočnejša slovenska aduta Aljaž Bedene in Blaž Rola sta preskočila uvodni oviri, predvsem Ptujčan pa si je gotovo oddahnil ob osvežitvi, ki jo je dež prinesel v Istro, saj zaradi redke bolezni z imenom hiperkalcemija slabo prenaša vročino: “Pravzaprav o bolezni ni veliko znanega, v Avstriji so ugotovili, da gre za mutacijo vitamina D in mi dali zdravilo, s katerim se počutim bolje, kar se pozna tudi na igrišču.” Rola je v resnici letos močno izboljšal svoje rezultate, čeprav je tudi zapravil nekaj priložnosti, vendar novopečeni očka po letih krize poln optimizma spet pogleduje proti najboljši stoterici svetovne lestvice. Včeraj se je pomeril z Aldinom Šetkićem z BiH, s katerim se dobro poznata, slednji pa ima že tudi portoroške izkušnje z domačimi igralci, kajti leta 2017 je premagal tako Toma Kočevarja-Dešmana kakor tudi Blaža Kavčiča. Mimogrede. Kavčič kljub pogovorom s TZS ni želel nastopiti v Portorožu, temveč se je odločil za podoben turnir v bližnjem Cordenonsu, kjer ga je v osmini finala včeraj poslal domov Madžar Zsoltan Piros.

Za razliko od Role je moral Aljaž Bedene na štartu garati poltretjo uro za zmago proti Ukrajincu Ilji Marčenku: “Poznalo se mi je, da prihajam neposredno z dopusta, zgrešil sem nekaj udarcev, ki jih sicer zadevam, toda prepričan sem, da je forma v vzponu.”

Po pričakovanju sta med dvojicami izpadli obe slovenski kombinaciji Sven Lah-Tomas Lipovšek Puches in Aljaž Jakob Kaplja-Bor Schweiger Muzar, počasi pa se redčijo tudi vrste nosilcev v singlu. Do včerajšnjega sporeda so se že poslovili Luca Vanni (15), Aleksej Vatutin (7), Kenny De Schepper (14), Lucas Miedler (12), Evgenij Karlovskij (10) ter Danilo Petrović (11).


Najbolj brano