ZDA pozvale Peking, naj spoštuje #visoko stopnjo avtonomije# Hongkonga

Kitajska je danes obsodila nasilne spopade na protestih v Hongkongu in jih označila kot “obnašanje, ki je blizu terorizmu”. ZDA pa so Kitajsko pozvale, naj spoštuje “visoko stopnjo avtonomije” te nekdanje britanske kolonije.

WASHINGTON > Peking je danes že drugič v enem tednu primerjal proteste v Hongkongu s terorističnimi dejavnostmi, kar je po poročanju britanskega BBC jasen znak zaostrovanja retorike.

Kot opozarjajo poznavalci, večkratna uporaba tovrstne retorike kaže, da Kitajska izgublja potrpljenje in bi se lahko povečala verjetnost posredovanja iz Pekinga. Kljub temu pa, kot poroča BBC, večina analitikov ocenjuje, da v tej fazi neposredna vojaška intervencija še vedno ni verjetna.

Bojazni, da bi se razmere lahko zaostrile, spodbuja tudi vse večja prisotnost kitajske vojske na meji s Hongkongom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

ZDA so “zelo zaskrbljene” zaradi premikov kitajske vojske na meji s Hongkongom in pozivajo Kitajsko, naj spoštuje “visoko stopnjo avtonomije” te nekdanje britanske kolonije, so danes po poročanju francoske tiskovne agencije APF sporočili iz State Departmenta. Pri tem je Washington tudi obsodil nasilje na protestih in obe strani pozval k zadržanosti.

V Hongkongu od junija potekajo protesti zaradi nasprotovanja predlogu zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev Kitajski. Protesti so se razširili v množično gibanje za več demokratičnih svoboščin v mestu, ki znotraj Kitajske uživa delno avtonomijo.

Zaostrili so se v začetku tega tedna, ko so protesti ohromili hongkonško mednarodno letališče. Letališče, eno najbolj prometnih na svetu, je prizorišče protivladnih protestov od minulega petka, ko so se protestniki preselili tja z ulic Hongkonga. Večinoma so minili mirno, v torek pa so protestniki z vozički za prtljago potnikom preprečevali dostop do letov in izvedli množičen sedeči protest.

Hongkonško mednarodno letališče od danes znova normalno obratuje, potem ko je bilo zaradi spopadov med protestniki in policijo dva dni ohromljeno ali zaprto. Letališke oblasti so danes sporočile, da so dobile začasni sodni nalog o prepovedi protestov na letališču izven območij, ki jih oblasti dovolijo.


Najbolj brano