Vračajo se tudi Kubanci

Bovec bo tudi letos gostil folklorne skupine iz vsega sveta, ki gostujejo v občini Čento v okviru 50. Festivala src (Festival dei Cuori). V četrtek prihaja v Bovec tudi skupina iz Kube, ki je lani doživela neprijetno izkušnjo s policijsko globo, ker s seboj niso imeli potnih listov.

Sbandieratori so pravi akrobati z zastavami.
Sbandieratori so pravi akrobati z zastavami. 

BOVEC > V Bovcu bodo v okviru festivala pripravili dva folklorna večera, in sicer jutri ob 20.30 uri in še 21. avgusta.

Jutri bodo na bovškem odru zaplesale skupine Compania Folklorica Camagua s Kube, Grupo Tradiciones Peru in Sbandieratori dei Rioni di Cuori iz Italije. Skupino iz Peruja sestavljajo predvsem študenti, ki s plesom ohranjajo in širijo pestro in barvito tradicijo dežele vzdolž Andov. Posebno doživetje bo nastop italijanske skupine, ki je dedič “zastavnikov”, ki so v srednjem veku in renesansi izpovedali plemenito umetnost zastav. Skupina se predstavlja z izrazito koreografskimi in akrobatskimi nastopi in je med drugim sodelovala na otvoritvenih slovesnostih na 24. olimpijskih igrah v Seulu in 20. zimskih olimpijskih igrah v Torinu.

Camagua s Kube povezuje profesionalne plesalce in glasbenike, na oder prenaša srce in dušo ljudi iz dežele, v katerih prevladujeta glasba in ples. Večbarvni spektakli povsod doživljajo velik uspeh. Gre za isto skupino, ki je lani vzbudila veliko pozornosti, ko so jih policisti oglobili, ker so v Italiji pozabili potne liste. S podporo celotne slovenske javnosti je posredoval bovški župan Valter Mlekuž, da se je vse srečno končalo. “Zame je bil tisti teden, ko smo reševali zaplet, eden najbolj napornih v karieri. Ampak iz najslabšega smo potegnili najboljše in vse se je končalo dobro. V šali lahko celo rečem, da zaradi medijske obravnave najbrž ni nikogar v Sloveniji, ki ne bi slišal za Čento in Festival src. Zelo sem vesel, da je med nastopajočimi ponovno plesna skupina s Kube. Oddolžili se ji bomo z predstavitvijo doline Soče, seveda jo bomo približali tudi ostalim skupinam. Ponovno se je izkazalo, da vsaka težava, ki jo rešujemo na pravi način, stke še večja prijateljstva.”


Najbolj brano