Uglasbena Grudnova poezija

Doživet uvod v sklop pobud ob letošnjem praznovanju sv. Roka v znamenju pristne glasbene ustvarjalnosti. Temu so v petek zvečer na borjaču Ušajeve domačije v Nabrežini bili priča udeleženci predstavitve zgoščenke O Nabrežina, ti rodni moj kraj z uglasbitvami pesmi Iga Grudna.

Na koncertu  so predstavili večji del izmed 18 skladb z zgoščenke O Nabrežina, ti rodni moj kraj. Foto: FotoDamj@n/Primorski dnevnik
Na koncertu so predstavili večji del izmed 18 skladb z zgoščenke O Nabrežina, ti rodni moj kraj. Foto: FotoDamj@n/Primorski dnevnik

NABREŽINA > Šlo je za zaključek projekta, ki se je začel pred letom dni ob praznovanju sedemdesetletnice smrti primorskega pesnika Iga Grudna. Spored prijetnega petkovega večera so oblikovali glasbeniki (Milan Adamič, Matej Gruden, Anton Jazbec, Mitja Košuta, Aljoša Saksida in Boris Radovič) ter pevci Fantovske skupine Devin-Nabrežina in Dekliškega zbora Igo Gruden, ki ju vodi dirigent Mirko Ferlan.

Na koncertu so predstavili večji del izmed 18 skladb, kolikor jih vsebuje zgoščenka. Med izvajanjem glasbe so na filmskem platnu predvajali likovna dela, ki so jih domači šolarji izdelali na temo Grudnovih poezij. Te, kot znano, govorijo o trpki primorski zgodovini, kamnolomcih, v prvi polovici preteklega stoletja zasužnjenem slovenstvu in narodnem ponosu. Izražajo pa tudi lepoto narave, ljubezen do rojstnih krajev, socialno motiviko in pesnikovo pozornost do najmlajših. Gledalci so nastopajoče ob koncu nagradili z dolgim aplavzom.

Svoj pozdrav je organizatorjem in nastopajočim prinesla devinsko-nabrežinska županja Daniela Pallotta. Predsednik Amaterskega športnega društva Sokol Paolo Vidoni je v uvodnem nagovoru izpostavil pomen nadaljnjega sodelovanja med vaškimi društvi, župnik Karel Bolčina pa je opozoril, naj “Bog živi vse Slovene pod streho hiše ene” in se hkrati zaustavil pri orisu lastnosti vaškega zavetnika sv. Roka.

MATEJ CAHARIJA, Primorski dnevnik


Najbolj brano