Italijanski turisti na Hrvaškem naj bi se zastrupili z ogljikovim monoksidom

Skupina italijanskih turistov na Hrvaškem, od katerih je eden umrl, se je najverjetneje zastrupila z ogljikovim monoksidom, so danes sporočili zdravniki bolnišnice v Splitu. Stanje petletne deklice in 14-letnega dečka je še vedno kritično. Policija pa še ne želi dajati zaključkov, ali je bil vzrok zastrupitve turistov “hrana ali barka”.

Hvar Foto: Nataša Hlaj
Hvar Foto: Nataša Hlaj

SPLIT, ZAGREB > Namestnik načelnika hrvaške policije Josip Ćelić je danes pojasnil, da še vedno poteka preiskava dogodka, ko se je na jadrnici na Hvaru šest italijanskih turistov zastrupilo in eden je tudi umrl. “Ni še ugotovljeno, ali je do zastrupitve prišlo s hrano ali med bivanjem na barki. Mislim, da bomo še danes dobili poročilo in da bo to razjasnjeno,” je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina sporočil Ćelić.

Več hrvaških medijev, med njimi časnik Slobodna Dalmacija, je iz neuradnih, a zanesljivih virov izvedelo, da je rezultat obdukcije potrdil sume, da je Italijan umrl zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida. Tiskovna predstavnica državnega tožilstva v Splitu je sicer dejala, da tožilstvo, ki je pristojno za dajanje informacij v takih primerih, ni dobilo izidov obdukcije niti nima informacij o tem.

Zdravniki: možnost zastrupitve s hrano je mogoče izključiti

Mediji so pred tem poročali, da naj bi se turisti na jadrnici zastrupili z ogljikovim monoksidom, ki naj bi izhajal iz motorja plovila. Pred tem se je ugibalo, da naj bi se tako močno zastrupili s hrano v enem od lokalov na Hvaru.

A zdravniki v splitskem kliničnem centru menijo, da je možnost zastrupitve s hrano mogoče izključiti, najverjetneje pa da gre za zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Še vedno pa niso povsem prepričani o tem, poročajo hrvaški mediji.

Na današnji novinarski konferenci je skupina zdravnikov pojasnila še, da je zdravstveno stanje petletne deklice in 14-letnega dečka še vedno kritično. Odpovedalo jima je več organov in sta priklopljena na aparate. Ali bosta preživela, ne upajo napovedovati.

Po prvih ugotovitvah imata v krvi povišano raven karboksihemoglobina, kar bi lahko bila posledica vdihovanja ogljikovega monoksida, je pojasnila zdravnica Branka Polić na novinarski konferenci. Njuna krvna slika je boljša kot v torek in vrednosti karboksihemoglobina sedaj niso smrtno nevarne. Vendar pa zdravnike očitno bega dejstvo, da te vrednosti tudi ob njunem prihodu v bolnišnico niso bile tako visoke, da bi lahko ogrozile njuno življenje, čeprav bi jima raven lahko padla tudi med prevozom v bolnišnico.

Boljše je zdravstveno stanje matere obeh otrok. Čeprav je “še vedno daleč od dobrega”, njeno življenje ni več ogroženo. Je pa dobro stanje še dveh, moškega in ženske, ki sta bila prav tako na jadrnici in so ju zaradi znakov zastrupitve prepeljali v splitski klinični center. Oba so že odpustili v hišno nego.

Zaradi zastrupitve je sicer umrl 57-letni italijanski menedžer Eugenio Vinci. Po navedbah italijanskih medijev mu je postalo slabo na stranišču jadrnice, kjer je padel in z glavo udaril v steno. Kmalu je tudi ostalim petim ljudem na jadrnici postalo slabo, imeli so tudi vrtoglavico.

Slabo naj bi postalo tudi dvema policistoma, ki sta prišla na jadrnico

Sprva so domnevali, da so se zastrupili s hrano, vendar dokazov za to zaenkrat ni. Inšpekcija je v torek tudi pregledala hrvaško restavracijo, kjer so pred tem jedli. Zdi se, da je bilo vse v redu, saj so jo znova odprli v torek zvečer ob 21. uri, je poročal index.hr. Lastnik restavracije je za Novo TV v torek zvečer povedal, da so inšpekcija in policija ugotovili, da z njihovo hrano ni nič narobe.

Po poročanju hrvaškega spletnega portala index.hr je postalo slabo tudi dvema policistoma, ki sta prišla na jadrnico na ogled kraja tragedije. Prepeljali so ju v zdravstveni dom v Hvaru, kjer so ju pregledali. Njuno zdravstveno stanje je dobro, še poroča portal.


Najbolj brano