Vipavka med peščico izbrancev kraljeve šole

23-letna pevka Tjaša Fajdiga iz Lož pri Vipavi je prva Slovenka, sprejeta na magistrski program muzikala na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu. Med enoletnim študijem se bo kalila v veščinah glasbenega žanra, v katerem je blestela tudi v lanski sezoni tv-šova Slovenija ima talent.

Tjaša Fajdiga Foto: Tamara Vidmar
Tjaša Fajdiga Foto: Tamara Vidmar

LOŽE PRI VIPAVI > Ne le, da je nadarjeni Primorki uspel preboj izmed 1200 prijavljenih kandidatov med 32 sprejetih študentov elitne londonske akademije, na kateri se je med drugim šolal tudi Elton John, dodelili so ji tudi eno od samo dveh razpisanih štipendij v višini celotne enoletne šolnine.

23-letno Tjašo Fajdiga je slovenska javnost imela priložnost spoznati prek tv-zaslonov med lansko sezono oddaje Slovenija ima talent.

Iz Amsterdama v London

“Kar ne morem verjeti, da se mi je uresničila ta velika želja, ki sem jo potihem gojila leto in pol,” je presrečna Tjaša Fajdiga. V London se odpravlja iz Amsterdama, kjer je nedavno zaključila študij jazz petja. Preden se bo septembra podala novi dogodivščini naproti, pa se konec avgusta veseli obiska v domačih Ložah.

Glasba je pri Fajdigovih že od nekdaj doma. “Oče je pel pri Kosovelovcih in Vodopivcih, naša mama pa je vse življenje igrala kitaro, a nikoli profesionalno.” Zelo resno pa se z glasbo ukvarjata obe Tjašini starejši sestri - Jana, ki igra flavto v Slovenski filharmoniji, in Meta, ki je pravkar zaključila drugi magistrski študij klavirja v Švici. Novica, da je Tjaša sprejeta na londonsko Kraljevo akademijo za glasbo, je družino razveselila že konec aprila, malo po drugem krogu sprejemnih izpitov, na katerih je mlada Vipavka prepričala žirijo z izvedbo treh skladb - The Man I Love, Changing my Major in Don't Rain on My Parade.

“To šolo sem v lanskem letu obiskala kar trikrat. Ko sem bila zavrnjena na avdiciji za Briljantino v Sloveniji, se mi je kar malce podrl svet, a sem si rekla: ali boš obupala ali pa iskala naprej, katera je tvoja pot. Poleg londonskega sem obiskala tudi magistrski program na newyorški univerzi. Šola v Londonu me je zelo nagovorila - od njene klasične stavbe v središču londona, do ljudi, profesorjev, predmetov ...

Pestro in intenzivno

Pred Tjašo je intenzivno študijsko leto. Pouk na akademiji poteka od ponedeljka do petka od 9. do 18. ure, nedelje pa so rezervirane za delo v teatru ter za druge stranske projekte. Pester predmetnik zajema pouk baleta, jazz baleta, modernega plesa, stepa, petja, govorjenega teksta, improvizacije, zgodovine muzikala, klasične drame, vokalnih tehnik in še česa. “Izjemno se veselim vseh teh predmetov ter dela z mentorji, ki niso le profesorji, temveč tudi dejavni umetniki.” Med njimi je denimo Daniel Bowling, ki se kot režiser podpisuje pod številne znane muzikale, Tjašo pa čaka tudi srečanje s Stephenom Sondheimom, z oskarjem nagrajenim skladateljem muzikalov, ki ima vsako leto delavnico na akademiji.

Zaljubljena v muzikal, a tudi v šport - Tjaša Fajdiga med drugim ohranja dobro telesno pripravljenost s spinningom, za katerega je opravila tudi tečaj za inštruktorico.

Kaj namerava po šolanju? “Še par let bi rada preživela v Londonu. 95 odstotkov študentov te akademije običajno dobi zastopništvo na West Endu in nasploh zelo hitro dobijo možnost nastopati v teatru. Zelo rada bi pokukala tudi na newyorško sceno,” priznava Tjaša, ki sta ji največji vzornici veliki Liza Minelli in Barbra Streisand.


Najbolj brano