V mestu se spet kalijo filmarji

Triintrideset mladih filmskih navdušencev iz Slovenije, Italije in Poljske ta teden v Novi Gorici v okviru 8. Mednarodnega mladinskega filmskega tabora snema kratke filme, ki jih bodo predstavili na petkovem zaključnem večeru.

Mladi iz Slovenije, Italije in Poljske se na taboru družijo in 
pridobivajo filmsko znanje.    Foto: Alenka Ožbot
Mladi iz Slovenije, Italije in Poljske se na taboru družijo in pridobivajo filmsko znanje.  Foto: Alenka Ožbot

NOVA GORICA > Mladi filmarji so nastanjeni v dijaškem domu. Večinoma so fantje, letos je le pet deklet. Prvič na taboru ustvarja devetletni Izak Hrovatin iz Gorice.“Film bo črno bel in nem, vrnili smo se v leto 1930,” razkriva mladenič. Prienem od sedmih kratkih filmov, ki jih mladi ustvarjajo v Novi Gorici in letos tudi v Gorici, sodeluje kot scenarist, igralec in režiser. Že sedmič pa je na taboru Matevž Pregelj iz Brd. “Prvič sem se prijavil, ker so se tudi prijatelji. Bilo je zelo fajn in tako prihajam vsako leto. Spoznavam nove ljudi in se s pomočjo mentorjev veliko naučim.”

Več taborov, več filmov

Filmski tabor za mladino organizira Ustanova Silvana Furlana v sodelovanju s Kinoateljejem in ob podpori novogoriške občine. Pred nekaj leti je bila aktualna ideja, da bi ga nadgradili z mednarodnim filmskim festivalom, ki bi se selil po državah na Balkanu, po zgledu nekdanjega pionirskega filmskega festivala. “Ideja je zelo dobra, ker mislim, da so drugi festivali bolj za odrasle. Manjka pa to, da bi bilo več taborov po Sloveniji, da bi filme, ki bi prišli v izbor, posneli na različnih lokacijah. Želimo si, da bi se to okrepilo in da bi idejo podprla kakšna inštitucija, denimo Slovenski filmski center,“ razlaga predsednica ustanove Miranda Brataševec.

Leo Černic

mentor

“K sodelovanju me je pritegnilo to, da mladi pri domišljiji nimajo barikad, kot jih imamo starejši.”

Do filma v nekaj dneh

Zelo pomembna je vloga mentorjev, ki mlade v Novi Gorici v nekaj dneh naučijo, kako ustvariti film. “K sodelovanju me je pritegnilo to, da mladi pri domišljiji nimajo barikad, kot jih imamo starejši,“ poudarja eden od sedmih mentorjev Leo Černic iz Tržiča.

Ideje za filme se na letošnjem taboru tematsko in žanrsko zelo razlikujejo. “Vedno se prikrade tudi en kritičen pogled na odnos starši - otroci. Sicer pa je mogoče letos več pozornosti na filmskem jeziku. Mladi so si, denimo, drznili postaviti zgodbo v leto 1930, imamo tudi eksperimentalni film - Aljoša Žerjal, tržaški filmski amater, je nabral na kilometre materiala, ki je postal navdih, in mladi bodo razmišljali o življenju nekoč in danes,” razlaga koordinatorka programa Mateja Zorn. Lani so tabor podaljšali za en dan, letos pa so dodali še gosta, igralko Luno Zimić Mijović iz Sarajeva, ki mladim deli igralske nasvete.

Filmsko povezovanje

“Somestje se kar drzno umešča na en večji filmski zemljevid, namreč filmski festival Sergio Amidei v Gorici je predal štafetno palico letnemu kinu Silvana Furlana, danes smo priča izvajanju mladinskega filmskega tabora, v naslednjem tednu pa imamo filmski maraton Muvit. Gre za pomembne kamenčke v mozaiku skupne kandidature za evropsko prestolnico kulture leta 2025,” poudarja novogoriški podžupan Simon Rosič.

Mladinske kratke filme, ki jih na taboru ustvarjajo od minule nedelje, bodo javnosti predstavili v petek ob 20. uri v veliki sejni dvorani novogoriške mestne hiše.


Najbolj brano