Kočevar-Dešman vrgel v vodnjak dve zaključni žogi

Moral je priti iz Argentine, da je prekinil slovenski urok v ŠRC Marina: Tomas Lipovšek Puches je v Portorožu dosegel prvo domačo zmago po letu 2017, ko so v drugem krogu obstali Grega Žemlja, Blaž Kavčič in Sven Lah. Dan prej je bil blizu napredovanju tudi Tom Kočevar-Dešman, kateremu je Srb Zekić ubranil dve zaključni žogi.

Nik Razboršek se je s turnirja posameznikov poslovil z enim 
osvojenim setom - premalo za uvrstitev v drugi krog. Foto: Grega Valancic
Nik Razboršek se je s turnirja posameznikov poslovil z enim osvojenim setom - premalo za uvrstitev v drugi krog. Foto: Grega Valancic

PORTOROŽ > Ko je Tomas Lipovšek Puches spomladi dobil slovenski potni list, so v reprezentanci za Davisov pokal odpirali šampanjce, češ, končno smo dobili “tretjo desko”, ki lahko v sili zamenja celo Aljaža Bedeneta ali Blaža Rolo. Močan pa je tudi v dvojicah, navsezadnje 26-letnik prihaja iz cenjene argentinske šole. Ker pa življenje vedno kaj skriva, Lipovšku Puchesu ni steklo po načrtih in je na posamični ATP lestvici z nekdanjega 250. zdrsnil na 738. mesto, pred dnevi pa je predkvalifikacijski turnir za vabila zaključil v polfinalu proti Svenu Lahu. Do glavnega žreba Challengerja se je moral zato prebiti čez kvalifikacije, v katerih je premagal Filipa-Jeffa Planinška (sina smučarskega trenerja Urbana Planinška), nakar je usoda le nakazala, da ima morda z njim lepše načrte. V uvodnem krogu je namreč naletel na nekonkurenčnega hrvaškega povabljenca Zvonimirja Oreškovića, ki pri 21 letih na poklicnih turnirjih v glavnem žrebu ni premagal še prav nikogar. Edino zmago je dobil brez boja in tudi tokrat ni “umazal statistike”.

Vse je kazalo na hiter zaključek

Zgodba dneva na igriščih ob lucijski plaži je bil kljub vsemu Tom Kočevar-Dešman. Organizatorji so se ga usmilili in je nastopil v ponedeljkovem nočnem terminu, toda na osrednje igrišče je kljub pozni uri še vedno pritiskala težka lepljiva vročina. Slovenec se je proti Srbu Miljanu Zekiću sprva odlično znašel ter pospravil prvi niz, v podaljšani igri drugega pa povedel že s 6:4 in vse je kazalo na hiter zaključek. Napaka! Zekić je nadaljevanje odigral kot iz učbenika, pritisnjen ob zid je tvegal bombo na drugi servis Kočevarja-Dešmana in zadel, nato pa vpisal dve točki še s svojim začetnim udarcem. Vidno nervozni Kočevar-Dešman je set zaključil na najslabši možni način z dvojno napako in ko je obupan obležal na tleh, med maloštevilnimi gledalci ni bilo nikogar, ki bi v tretjem nizu nanj stavil vsaj pet centov. Začuda je do izida 3:3 še ohranil mirno kri, nakar je počil njegov servis. Ko je Zekić prišel do breaka, je bilo upanja konec ...

Tudi ostali slovenski “drugokategorniki” so se po pričakovanju poslovili, še največ pa je pokazal Nik Razboršek. Francozu Cornutu-Chauvincu je resda odvzel niz, vendar je bil realno precej oddaljen od zmage. Po svojih močeh sta dvoboja odigrala tudi Sven Lah in Mike Urbanija, vendar ne Aldin Šetkić (BiH) ne Rus Artem Dubrivnij nista dopustila presenečenj.

Slovenska prva mušketirja

Včerajšnji dan je že prinesel prvo rahlo presenečenje, ko je Slovak Lukas Klein izločil 11. nosilca Danila Petrovića iz Srbije. V večernem sporedu je proti Ukrajincu Ilji Marčenku nastopil tudi prvopostavljeni Aljaž Bedene, danes pa gre v boj še Blaž Rola, ki bo gotovo zaigral v zadnjem možnem terminu, saj slabo prenaša vročino: “Računam na prednost domačega igrišča. Že vse življenje imam namreč težave zaradi nekakšne čudne bolezni, čeprav me je le dvakrat zares 'zvilo', zadnjič lani prav v Portorožu.” Njegov tekmec bo izkušeni gruzijski Rus Teymuraz Gabašvili, ki je svoje čase veljal za enega boljših serverjev na Touru, danes pa je pri 34 letih precej oddaljen od 43. mesta na svetu, ki ga je zasedal februarja 2016.


Najbolj brano