Janja Garnbret nepremagljiva na balvanih za prvo zlato na Japonskem

Janja Garnbret je nova - stara svetovna prvakinja v balvanskem plezanju. Slovenska športna plezalka je na svetovnem prvenstvu v Hachiojiju na Japonskem osvojila zlato kolajno na balvanih. Dvajsetletnica je ubranila naslov svetovne prvakinje v tej disciplini, ki ga je osvojila lani septembra v Innsbrucku.

Janja Garnbret je nova - stara svetovna prvakinja v balvanskem 
plezanju. Foto: Anze Malovrh/STA
Janja Garnbret je nova - stara svetovna prvakinja v balvanskem plezanju. Foto: Anze Malovrh/STA

TOKIO > "Lani je bilo res posebno, ker sem naslov osvojila prvič, letos pa je bilo malo bolj napeto zaradi moje celotne balvanske sezone, da sem zmagala še na svetovnem prvenstvu, pa je še toliko bolj posebno. Oba naslova mi res veliko, veliko pomenita in res sem vesela, da sem obdržala mirno glavo in da mi je to uspelo," se je smejalo 20-letni Korošici, ki je bila v deželi vzhajajočega sonca korak pred konkurenco, saj je prepričljivo vodila v vseh krogih SP.

"Vedno rečem, da je treba uživati. Vem, da kadar sem v svojem svetu, ko se imam res 'fajn', takrat tudi najbolje plezam. To mi je uspevalo celotno tekmo, že v kvalifikacijah in polfinalu, pa tudi v finalu sem res uživala, dala vse od sebe in se mi je vse lepo sestavilo, tako da si ne bi mogla želeti boljšega začetka," je nadaljevala kraljica balvanskega plezanja, ki pa je z mislimi že pri nadaljevanju prvenstva.

"Rada bi imela krajši odmor, da bi lahko malo proslavili to zmago, a sem z glavo že pri težavnosti, še naprej moram biti zbrana, pa bomo proslavili na koncu."

To je že njena peta kolajna na svetovnih prvenstvih in četrta zlata. Garnbretova je osvojila 15. kolajno na svetovnih prvenstvih za Slovenijo, peto zlato. Pred slovensko zvezdnico tega športa je za prvo slovensko zlato poskrbela Martina Čufar leta 2001 v težavnosti (Winterthur).

Garnbretova je postala prva tekmovalka na svetovnih prvenstvih, ki je na balvanih uspešno ubranila naslov svetovne prvakinje. Pred njo je ta dosežek uspel le slovitemu Rusu Dmitriju Šarafutdinovu v letih 2011 in 2012.

Z dvema naslovoma balvanske svetovne kraljice je ponovila dosežek že upokojene avstrijske zvezdnice vertikale Anne Stöhr, ki je balvanski zlati kolajni osvojila na svetovnih prvenstvih v letih 2007 in 2011. Več zlatih kolajn na balvanih ima le Šarafutdinov, ki je osvojil tri naslove balvanskega prvaka.


Najbolj brano