Drogo preprodajal na parkirišču koprskega nakupovalnega središča

Prejšnji teden so koprski policisti prejeli obvestilo, da na odprtem delu parkirišča pred enim od trgovskih središč v Kopru poteka preprodaja drog.

Zasežene plastenke Foto: PU Koper
Zasežene plastenke Foto: PU Koper

KOPER > Na kraju so koprski policisti in kriminalisti izsledili osebni avtomobil znamke bmw. Za volanom je bil 25-letni Koprčan, poleg vozila pa so policisti identificirali še 28-letnico iz območja Vrhnike in 22-letnika iz okolice Kopra.

Policista, ki sta pristopila do vozila, sta opazila, da je imel 25-letnik v vozilu pod nogama plastenko zavito v folijo z napisom Procleaner, v kateri je bila neznana tekočina. Poleg plastenke je imel pod nogami tudi prazno injekcijsko brizgalko. Istočasno sta kriminalista pristopila do 28-letnice in 22-letnika, ki pa je pred začetkom postopka pod vozilo odvrgel prazno injekcijsko brizgalko.

Gama-hidroksi butirat, bolje poznan pod kratico GHB, je močna psihoaktivna snov, ki se že dolgo časa pojavlja v Sloveniji. Poleg GHB-ja se na črnem trgu pojavljata tudi njegova derivata - GBL in 1,4-BD. V manjših dozah GHB in njegovi derivati delujejo stimulativno in evforično, v večjih dozah pa delujejo na centralni živčni sistem depresivno in lahko povzročijo začasno globoko spanje (komo). Prav zaradi teh učinkov je GHB v medijih najbolj pogosto predstavljen kot droga za posilstvo.

Policisti so opravili pregled vozila in v prtljažniku našli kartonasto škatlo, v njej pa tri identične, originalno zapakirane plastenke, zavite v folijo, in z napisom Procleaner. Postopek s 25-letnikom se je nadaljeval na policijski postaji zaradi suma storitve kaznivega dejanja s področja zlorabe prepovedanih drog. Plastenke in injekcijske brizgalke so mu zasegli.

Na Oddelku za kriminalistično tehniko SKP PU Koper so ugotovili, da prozorna tekočina v zaseženih plastenkah vsebuje prepovedano drogo GBL (gama-butirolakton). 25-letni osumljenec je v svojem vozilu hranil približno tri litre in 329 mililitrov prepovedane droge GBL.

V nadaljevanju so pri 25-letniku opravili hišno preiskavo in zasegli še nekaj tablet MDMA-ja, plastično vrečko z dvema manjšima kristaloma MDMA-ja, približno dva grama amfetaminov, še dve plastenki, mobilni telefon in računalnik.

25-letnika so kazensko ovadili zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja preprodaje drog in je trenutno v pripru. Grozi mu od enega do deset let zapora.


Najbolj brano