Danes igra Aljaž Bedene, jutri pa tudi Blaž Rola

Na igriščih ŠRC Marina se je pričel najmočnejši teniški turnir na slovenskih tleh, na katerem visoko ciljajo tudi domači matadorji. Argentinski Slovenec Tomas Lipovšek Puches je v kvalifikacijah pograbil zadnjo vstopnico za glavni žreb.

Aljaž Bedene (levo) in Blaž Rola sta bila včeraj dobro razpoložena. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Aljaž Bedene (levo) in Blaž Rola sta bila včeraj dobro razpoložena. Foto: Zdravko Primožič/FPA

PORTOROŽ Na začetku letošnje sezone se je zavoljo drugačnega točkovanja za ATP lestvico rahlo spremenil tudi format tekmovanj na seriji Challenger, kjer sta v kvalifikacijah na sporedu zgolj dva dvoboja. Žreb je hotel, da sta se med seboj pomerila domača aduta Tomas Lipovšek Puches in Filip Jeff Planinšek. Po pričakovanju je gladko zmagal argentinski Slovenec, ki se mu je naenkrat odprla lepa priložnost, kajti v prvem krogu glavnega žreba se bo pomeril s hrvaškim povabljencem Zvonimirjem Oreškovićem. Ta je na 21 poklicnih turnirjih dobil le eno tekmo, pa še takrat mu je na Futuresu za 15.000 evrov v Bolgariji nasprotnik predal srečanje.

Medtem organizatorji ne skrivajo navdušenja, ker jim je uspelo pripeljati oba vodilna slovenska igralca Aljaža Bedeneta ter Blaža Rolo, medtem ko z zahtevami Blaža Kavčiča “niso našli skupnega jezika”. Rola (tretji nosilec) bi sicer moral nastopiti že lani, a je namesto na igrišču pristal v izolski bolnišnici, česar seveda še ni pozabil: “Po lanski odpovedi igranju zaradi zdravstvenih težav le dan pred predvidenim nastopom si najprej želim, da bi sploh nastopil. Če bom poleg tega še zdrav in popolnoma fit, lahko dosežem dober rezultat. Očitno bo v Portorožu znova vroče, na kar pač ne moremo vplivati, imamo pa prednost domačega igrišča in bomo na srečo nastopali v večernem terminu.” Že danes bo portoroško betonsko podlago preizkusil prvi nosilec Aljaž Bedene (po oddaji naših besedil v tiske je dočakal uvodnega tekmeca po srečanju med Monačanom Hugom Nysom in Iljo Marčenkom iz Ukrajine), ki ima izkušnje z vročino tudi z najbolj prestižnih prizorišč: “Ni velikih skrivnosti, moraš pač veliko piti in pravilno jesti. Tukaj sem zadnjič tekmoval leta 2013 in odtlej se ni veliko spremenilo. Še vedno je lepo, igrišča so enaka in za zdaj je vse optimalno,” je povedal ob začetku turnirja.

Direktor turnirja Aljaž Kosi je pred turnirjem povedal: “Prvič po letu 2013 je v glavnem žrebu kar sedem Slovencev, vračajo pa se tudi tuji igralci, kar dokazuje, da se je Portorož v svetovnem teniškem koledarju zasidral kot dober turnir.” Direktor Teniške zveze Slovenije Gregor Krušič je opozoril še na spremljevalno dogajanje s teniškim festivalom in številnimi dogodki v mešani con. Kljub vsemu pa bodo v ospredju boji na treh igriščih, posebej od današnjega dne, ko z nastopi prične tudi 16 nosilcev.


Najbolj brano