Ne Gorica ne pripeka nista strli Koprčanov

Težko pričakovani obračun padlih prvakov v drugi slovenski nogometni ligi se je razpletel po okusu Koprčanov. V ajdovski pripeki so z 2:1 premagali Gorico in se ji tudi na lestvici povsem približali.

Jaka  Kolenc (v modrem dresu) je v končnici tekme zamudil najlepšo priložnost Gorice za izenačenje  proti Kopru. Foto: FOTOLADO
Jaka Kolenc (v modrem dresu) je v končnici tekme zamudil najlepšo priložnost Gorice za izenačenje proti Kopru. Foto: FOTOLADO

AJDOVŠČINA > Na ajdovskem stadionu sicer niso iskali vstopnice več, a so bile glede na počitniški utrip v vročem sobotnem popoldnevu tribune solidno zapolnjene. Velika večina gledalcev je bila na senčnem delu tribune, kjer je bilo kljub temperaturi nad 30 stopinj znosno spremljati dogajanje. Bolj vroče je bilo na sončni strani, kjer sta bili nameščeni obe organizirani navijaški skupini, ki sta si vzajemno izmenjevali voščila iz klasičnega navijaškega repertoarja. Dodobra razgreto pa je bilo ozračje tudi na zelenici. Koprčani so bili sprva bolj dejavni. Očitno so želeli izkoristiti energijo na začetku tekme in si priigrati ugodnejši izid pred predvidenim trpljenjem v nadaljevanju tekme.

Novogoričani so sicer imeli v svoji posesti več žogo, a so bili v igri vse preveč predvidljivi in premalo odločni v dvobojih. Koprčanom se je že globoko na novogoriški polovici ponujala priložnost, da bi lahko z manjšim vložkom dosegli želeni učinek. V 6. minuti se je ob razredčenih obrambnih vrstah Novogoričanov tako že tresel okvir vrat. Ko se je zdelo, da so gostitelji vendarle prestali začetno obdobje negotovosti in strnili vrste, pa so se znašli v zaostanku. Z(a)vit strel Gorana Galešića je presenetil Darka Marjanovića. Vratar Gorice je žogo le kratko odbil, ob pravem času pa se je na pravem mestu znašel Edi Baša, ki je poskrbel za vodstvo gostov.

Gorica : Koper 1:2 (1:1)

Mestni stadion, gledalcev 550 sodnik Žnidaršič (Kranj). Strelci - 0:1 Baša (17), 1:1 Velikonja (41, z 11m)., 1:2 Guberac (62).

Gorica: Marjanović, Grudina, Velikonja, Kolenc, Gulič (od 78. Paljk), Volarič (od 66. Jermol), M. Kavčič, Hodžić, Tomiček, Marinič (od 57. Colley), Lipušček. Trener: Borivoje Lučić.

Koper: Nenezić, Cerovec (od 66. Andjelić), Mišić, Guberac, Jelić Balta, Vrdoljak, Vršič, Badžim (od 46. Štromajer), Baša, Žužek, Galešić (od 88. Gajšek). Trener: Miran Srebrnič.

Rumeni kartoni - Hodžić, Grudina, Paljk; Vršič, Andjelić.

Po videnem v prvih dveh krogoih pa začetna prednost Koprčanom ni bila nobeno zagotovilo za končno zmago. Tega so se najbrž zavedali tudi tekmeci, ki so potrpežljivo stopnjevali ritem in v končnici prvega polčasa prišli do izenačenja. Matija Kavčič je pretental Galešića in izsilil že četrto novogoriško enajstmetrovko v tej sezoni, ki jo je v zadetek pretvoril Etien Velikonja. Zdelo se je, da so Novogoričani zadeli ob pravem času in bi lahko v drugem delu izpeljali tudi zasuk, a se jim je načrt podrl že po dobrih 15 minutah nadaljevanja.

Koprčani so prežali na priložnost in jo tudi dočakali. Šolsko izpeljan protinapad je z glavo kronal kapetan Ivica Guberac. Zadetek se je izkazal za zmagovitega. “Prvenstvo se je šele dobro začelo. Kar nam je nogomet v prvih dveh tekmah, ko smo si ustvarili kopico priložnosti, vzel, nam je tokrat vrnil. Nagradil nas je za pošten odnos na treningih in garanje skozi 90 minut in več na tekmi z Gorico,” je povedal Guberac, ki pa je s soigralci po vodstvu moral preliti še precej znoja za ubranitev prednosti.

Srebrnič z motorjem

Kdor se je iz Nove Gorice odpravil do Ajdovščine po hitri cesti, je zaradi zastoja na tekmo prišel pozno. To je grozilo tudi trenerju Kopra Miranu Srebrniču, ki pa je le prispel na stadion pet minut pred tekmo. Tudi on je ostal ujet med razgreto pločevino, a je ponj z motorjem prišel kar trener vratarjev Robert Volk. Srebrnič je tako le preskočil ograjo, zajahal motor in še v pravem času prišel na prizorišče.

Novogoričani sicer v zahtevnih razmerah niso blesteli, a so tudi z osvežitvami v ekipi v zadnje pol ure kar nekajkrat ogrozili prednost gostov. Med osmoljenci je bil prav rezervist Nik Jermol, Koprčani pa so zatrepetali zlasti ob poskusu Jake Kolenca, ki je iz neposredne bližine v končnici tekme stresel okvir vrat. Na drugi strani so Koprčani, če jih že noge niso ubogale, kot bi si želeli, ohranili bistre glave. Iskali so prekinitve in jih tudi našli. Ni veliko manjkalo, pa bi jim uspelo najti tudi tretji gol. Poskus Dareta Vršiča je stresel le okvir vrat, kar pa ni skalilo koprskega veselja.

Novogoriško razpoloženje je bilo seveda rezultatu primerno. “Tekme nismo odprli in v celoti niti odigrali, kot znamo. Sprva smo bili preveč nemirni pri predaji žoge, v obrambi pa smo puščali preveč prostora. V lovu na tekmeca smo nato porabili kar precej energije, ki bi jo morali obrniti v naš prid v nadaljevanju. Škoda, ker nismo izkoristil koprskega padca v igri. Priložnosti so se ponujale,” je povedal domači kapetan Etien Velikonja.


Komentar novinarja

Aleš Sorta

Ajdovske izjeme in nenavadnosti

Precej neobičajnosti se je zvrstilo ob robu uvodnega letošnjega primorskega derbija med Gorico in Koprom. Prvič sta se nogometna tekmeca, ki imata v svoji vitrini skupno pet državnih in šest pokalnih lovorik, pomerila v drugi ligi. Nenavadno je, da sta dvoboj tretjega kroga odigrala v Ajdovščini, kjer so zaradi prenove matičnega igrišča v športnem parku Novogoričani gostili Koprčane. Tudi slabih 30 kilometrov dolga pot iz Nove Gorice v Ajdovščino se je zaradi del in gneče na hitri cesti ...

Preberi več

Najbolj brano