Na Nanosu bodo lovili zvezdne utrinke

Nocoj bomo priča enemu lepših astronomskih pojavov na nočnem nebu, perzeidom ali meteorskemu dežju. “Solze svetega Lovrenca” bo na Nanosu na pobudo Mojce Jakomin iz Sv. Antona “lovila” tudi skupina navdušencev iz vse Slovenije.

Meteorski roj Perzeidov se lahko opazuje vsako leto od 17. julija do 
24. avgusta, vrhunec pa je v noči z 12. na 13. avgust.
Meteorski roj Perzeidov se lahko opazuje vsako leto od 17. julija do 24. avgusta, vrhunec pa je v noči z 12. na 13. avgust.  

NANOS > Perzeidi so znani kot “solze svetega Lovrenca”, saj se pojav dogaja prav v času, ko goduje ta svetnik, to je 10. avgusta. Največ utrinkov lahko vidimo v noči z 12. na 13. avgust, torej nocoj. Vremenska napoved je zelo ugodna, vreme bo jasno in toplo, občudovanje utrinkov bo nekoliko motila le bližajoča se polna luna.

In ker so utrinki najlepše vidni daleč od mestnih luči, se je Mojca Jakomin iz Sv. Antona, ustanoviteljica Body&Mind&Soul programov (programi za zdravo in srečno življenje), odločila, da jih bo skupaj z ostalimi navdušeni, ki jih je povabila na nočni pohod, opazovala z vrha Nanosa. “Nanos ima prav posebno energijo, ki bo ob tej noči še toliko bolj občutna,” pojasnjuje Mojca, ki si je kot navdušena hribolazka z Nanosom tako rekoč že na ti. Tudi ponoči, saj je že večkrat organizirala nočni pohod ob polni luni na tega našega primorskega očaka.

“Dobimo se ob 18. uri na parkirišču na Razdrtem. Nekaj mest je še na voljo, tako da ... Lepo vabljeni, da se nam pridružite.” Po vzponu ob sončnem zahodu se bodo udeleženci pohoda v Vojkovi koči najprej okrepčali z nanoškim čajem in domačimi orehovimi štruklji, nato pa se bodo predali sanjarjenju pod zvezdnatim nebom. Ko bodo zvezdam zaupali vse želje, se bodo nekateri vrnili v dolino, drugi pa prespali v koči in se ob sončnem vzhodu prebujali z jogo. Več informacij na www.mojcajakomin.com.


Najbolj brano