Marina Portorož jeseni v rokah novega lastnika

Če bo šlo vse po načrtih, bo Marina Portorož konec avgusta še korak bliže novemu lastniku. Tedaj bodo delničarji Term Čatež odločali o soglasju za prodajo Marine družbi MMNT investicije, ki sta jo ustanovila Adventura holding in podjetje Glen. Medtem je dosedanjega direktorja Marine Sebastjana Selana na čelu družbe zamenjal Bojan Petan, ki kontrolira Terme Čatež.

Delničarji Term Čatež bodo konec avgusta na skupščini odločali o 
soglasju za prodajo Marine Portorož družbi MMNT Investicije.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Delničarji Term Čatež bodo konec avgusta na skupščini odločali o soglasju za prodajo Marine Portorož družbi MMNT Investicije.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

PORTOROŽ > Sebastjan Selan je Marino zapustil, saj se mu je sredi julija letos iztekel mandat. Sprva so namreč predvidevali, da naj bi se prodajni postopek za Marino končal do julija letos, zato je njegov mandat trajal le dve leti. “Prodaja se do julija ni zaključila, kljub temu pa nisem želel nadaljevati dela v Marini, ker sem imel kot direktor zaradi prodajnega postopka in Adventura holdinga nelogične, nestrokovne in škodljive omejitve za poslovanje,” je povedal Selan.

Selan v novi službi v podjetju, ki izdeluje plavajoče hiške

Zdaj že nekdanji direktor Marine je še dodal, da je dobil dobro ponudbo za novo službo in se je odločil, da bo delo nadaljeval v podjetju 3maran. “Skupaj z njimi smo v Marini napravili prvi projekt plavajočih hišk,” je še pojasnil. Selan je zdaj direktor tega podjetja in postavlja novo, večjo, proizvodnjo plavajočih hišk in se ukvarja z novimi projekti v Pulju in Medulinu.

21,6

milijona evrov bo družba MMNT investicije je plačala za Marino

Selana je na čelu Marine sredi julija zamenjal Bojan Petan. Koga bodo novi lastniki postavili za šefa Marine, ko bo končno njihova, direktor družbe MMNT investicije Aleš Škerlak za zdaj ne razkriva: “Dajmo najprej kupiti Marino, potem pride na vrsto tudi vprašanje, kdo bo njen novi direktor.”

Delničarji Term Čatež na skupščini o soglasju za prodajo Marine

Nov premik na poti Marine Portorož v roke novih lastnikov se bo zgodil že kmalu. Delničarji Term Čatež, ki jih obvladuje skupina DZSBojana Petana, bodo na skupščini 30. avgusta odločali o soglasju za prodajo Marine. Pred spremembo lastništva bo Marina Portorož oddelila še premoženje, ki ni predmet transakcije, to je bil nepremičninski del njenega posla. Delničarji bodo tako odločali o soglasju za oddelitev Marine s prevzemom na družbo Terme Čatež. To narekuje dogovor med Termami Čatež, podjetjem, ki prodaja Marino, in družbo MMNT Investicije, ki sta lani jeseni podpisala pogodbo o prodaji Marine. Z njo sta se dogovorila, da se bo pred spremembo lastniškega deleža oddelil del sredstev in obveznosti Marine in se bo oboje preneslo na Terme.

Portoroška Marina bo glavna

Marina Portorož naj bi imela v skupini Adventura holding nosilno vlogo v panogi upravljanja marin. Adventura ima v lasti že večinski delež družbe Nautički centar Liburnia, ki upravlja z marino na otoku Krk s 350 privezi.

Kupec Marine Portorož je družba MMNT Investicije, ki sta jo ustanovili Adventura holding poslovneža Darka Klariča in Glen, ki je v lasti menedžerjev Lesnine pod vodstvom Bojana Papiča. Za portoroško družbo bodo plačali 21,6 milijona evrov.

Odločitev skupščine je prva v nizu korakov na poti Marine v roke novih lastnikov. “Oddelitev bo treba vpisati v sodni register, kar bo gotovo vzelo še kak mesec. Predvidevamo, da bo do spremembe lastništva prišlo jeseni,” pravi Škerlak.

Družba Terme Čatež je pogodbo o prodaji Marine s kupci podpisala že lani oktobra, sklenitev posla pa so napovedali za prve mesece letošnjega leta, saj je pogodba vsebovala vrsto odložnih pogojev. Poleg oddelitve dela premoženja in obveznosti je bila med pogoji za sklenitev posla tudi ureditev razmer med Marino Portorož in občino Piran. Letna koncesija se je v skladu z novo koncesijsko pogodbo zvišala skoraj za štirikrat, na 180.000 evrov plus DDV.


Najbolj brano