Za obnovo predora 72 ur brez vlakov iz Luke

Železniška proga med Koprom in Prešnico bo zaprta od sobote od 10. ure do torka do 10. ure, ker bodo Slovenske železnice izpeljale temeljita obnovitvena dela po iztirjenju vagonov s kerozinom konec junija. V Luki Koper zagotavljajo, da so na popolno 72-urno zaporo pripravljeni.

Popolna zapora proge bo od jutri od 10. ure do torka, 13. avgusta, 
do 10. ure.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Popolna zapora proge bo od jutri od 10. ure do torka, 13. avgusta, do 10. ure.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

DOL PRI HRASTOVLJAH >“Že prejšnji teden smoopozorili vse naše poslovne partnerje, v Sloveniji in tujini. Tako kot vedno v podobnih primerih bomo v omenjenem obdobju nakladanje in razkladanje tovornjakov na kontejnerskem terminalu omogočili tudi v nočnem času, predvsem v nedeljo in ponedeljek. Sodelavci po terminalih poskušajo v dogovoru s strankami delo planirati tako, da bo čim manj zamud. Je pa v tem obdobju tudi intenzivnost dela manjša,” so povedali v Luki.

Slovenske železnice so sicer že lani načrtovale zaporo v letošnjem avgustu zaradi drugih del na tej progi. Tako bodo v teh dneh tudi na odseku med Prešnico in Divačo opravljali investicijska dela. Že ob prvi sanaciji proge po iztirjenju vagonov konec junija so napovedali, da bo za temeljita dela progo treba zapreti.

Kerozina doslej v podtalnici niso zaznali

Slovenske železnice kot povzročitelj izlitja kerozina zdaj opravljajo monitoring vode na območju Hrastovelj, tako kot jim je to določila agencija za okolje - lokacijo, pogostost in način spremljanja morebitnega onesnaženja voda s kerozinom in pripravo načrta sanacije, če bi zaznali onesnaženje. “Do sedaj kerozina niso detektirali,” pravijo na agenciji za okolje. V eni stari vrtini so odkrili prisotnost drugih mineralnih olj, sumijo, da gre za kurilno olje, a ni znano, kako se je znašlo tam. Rezultate poleg agencije za okolje spremljata še nacionalni laboratorij za zdravje in geološki zavod.

Iskanje novega vodnega vira

Po nesreči so oživeli načrti za iskanje dodatnega vodnega vira za Kras in Istro. Do septembra naj bi ožja delovna skupina na čelu z direktoratom za vode zbrala nabor možnih različic. Nato bodo z razpisom iskali izvajalca, ki bo naredil primerjave različic, da bodo izbrali najprimernejšo. V Rižanskem vodovodu ocenjujejo, da bi bilo zajetje Padež najprimernejše.


Najbolj brano