V novi številki Primorskih novic preberite

Napoved Darsa, da bo vipavska hitra cesta na Rebrnicah lahko še kar vso jesen in zimo delno zaprta za promet, dviguje prah. Goran Kodelja in Tadej Beočanin, zgornjevipavska župana, protestirata, v Darsu trdijo, da se zapori ne bodo mogli ogniti. Kakšna bo in ali bo prava mora, pa še ne morejo povedati.

Napoved Darsa, da bo  vipavska hitra cesta  na Rebrnicah lahko še 
kar vso jesen in zimo  delno zaprta za promet, dviguje prah. Foto: Leo Caharija
Napoved Darsa, da bo vipavska hitra cesta na Rebrnicah lahko še kar vso jesen in zimo delno zaprta za promet, dviguje prah. Foto: Leo Caharija

Ilmest ujet v birokratski primež

Podjetje Ilmest, specializirano za izdelavo furnirnih izdelkov, že od oktobra lani čaka na mnenje agencije za okolje, ki je pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja. Zemljišče za gradnjo 3500 kvadratnih metrov velikega prizidka so kupili že pred časom. Septembra dobijo stroje, saj so pričakovali, da bo prizidek v tem času zgrajen. Direktor družbe že resno razmišlja o selitvi v Italijo, če bo “mečkanje” trajalo še nekaj časa.

Za vrtec Police skoraj sedem milijonov

Občina Ajdovščina z javnim razpisom išče projektante za nov vrtec Police z 20 oddelki, ki bo sprejel 440 otrok. Na občini se nadejajo, da bi vrtec, ki bo zelo ublažil prostorsko stisko, začeli graditi prihodnje leto. Ker ocenjujejo, da bo stal skoraj sedem milijonov evrov, pričakujejo pomoč države.

Nič več divjega parkiranja na Belvederju

Na območju avtokampa na Belvederju in malo naprej, nekoliko globlje v strunjanskem krajinskem parku, so ta teden postavili ovire, da vozniki avtomobilov ne bi mogli več parkirati ob cesti. Na en del so položili kamnite bloke, na drugem so uredili zemeljski nasip.

Denar za Sovič, Ketteja, manežo ...

Ureditev jedra Pivke, Soviča, parka dvorca Haasberg, s Kettejem povezati kraje, izpostaviti kulinariko in igro - to so glavne vsebine šestih projektov, ki jih Lokalna akcijska skupine (LAS) med Snežnikom in Nanosom izbrala med 16 prijavljenimi na razpis. Zanje bodo prejeli 288.000 evrov iz evropskega sklada za regionalni razvoj.

Se vožnja za reševalci splača?

Sebično okoriščanje z nesrečo drugih in izogibanje gneči z vožnjo za reševalci ali gasilci je za zakonodajalce vredno le 40 evrov kazni. Toliko je, denimo, plačala romunska lastnica avta, ki so jo koprski prometni policisti po mesecih iskanja vendarle našli. V ponedeljek je za reševalci na nujni vožnji spet vozil voznik, pred tednom dni pa motorist.

Ni pregrad, vse se meša

Ne, slikarka ni nastopila kot koncertna predskupina, četudi so o njej govorili občinstvu, že čakajočemu na muziko. A vzdušje je bilo včeraj v Izoli dobro in tako Barbara Jurkovšek z razstavo kakor Jarc Gregorin Trio s koncertom sta pri obiskovalcih požela nasmeške in aplavz.

Počitnice med vinogradi

Spajanje vinarstva in turizma je lahko zgodba o uspehu. To dokazujejo pri Saksidovih v Zaloščah, kjer imajo turistično kmetijo in kamp, julija in avgusta pa so vse kapacitete polno zasedene. 140 nočitev dnevno sredi vinogradov beležijo te dni, ko na njihovem posestvu dopustujejo pretežno gostje iz držav Beneluksa, navdušeni nad ambientom in vinsko ter kulinarično ponudbo.

Tradicija, minimalizem in osebni stik zmagajo

Kot “mlada” turistična destinacija se v Posočju turističnega posla hitro učijo. So na prelomnici, kako naj uravnavajo množični poletni obisk, kako naj podaljšujejo sezono in urejajo turistično infrastrukturo, ki zaostaja. Pot naprej bo nakazala turistična strategija, ki izpostavlja visoko kakovostni turizem, ki sledi konceptu Kekčeve domačije in Nebes.


Najbolj brano