Za vožnjo za reševalci 40 evrov kazni

Sebično okoriščanje z nesrečo drugih in izogibanje gneči z vožnjo za reševalci ali gasilci je za zakonodajalce vredno le 40 evrov kazni. Toliko je, denimo, plačala romunska lastnica avtomobila, ki so jo koprski prometni policisti po mesecih iskanja vendarle našli. V ponedeljek je za reševalci na nujni vožnji spet vozil voznik, pred tednom dni pa motorist.

 Foto: Tamino Petelinsek/STA
Foto: Tamino Petelinsek/STA

LJUBLJANA > “Trenutne kazni so absolutno premile,” je jasen reševalec postojnskega zdravstvenega doma Gregor Vidrih, za katerim je med prebijanjem skozi nepregledno kolono avtomobilov s sireno in lučmi na avtocesti že večkrat zapeljal voznik ali motorist. Nazadnje pred tednom dni, ko so postojnski reševalci proti Ljubljani hiteli z moškim, ki ga je udarila strela. Na avtocesti so naleteli na zastoj zaradi prometne nesreče, prižgali sireno in luči ter se prebijali po sredinskem reševalnem pasu.

“Kmalu po viaduktu Ravbarkomanda sta se nama zadaj prilepila voznik s sovoznikom na težkem motorju. Za nami sta skozi koloni vozila vse do Loma, v določenem trenutku, ko smo se prebijali skozi ožino mimo dveh tovornjakov, pa sta nas skušala celo prehiteti,” je Vidrih opisal nespametno vožnjo motoristov. Od kod so bili, ni videl, saj imajo motorji tablico samo zadaj, so pa o dogodku obvestili policijo.

Niso ga ujeli

Z ljubljanske policijske uprave so nam pojasnili, da so jih pred tednom dni s koprskega OKC-ja obvestili o vožnji motorista za rešilcem v reševalnem pasu. Patrulje, ki so bile v bližini, so se zapeljale na avtocesto, vendar motorista niso uspele ujeti. So pa iz Ljubljane dodali, da še vedno skušajo ugotoviti identiteto kršitelja, kar bi lahko pomenilo, da pregledujejo tudi avtocestne kamere in druge sledi, ki bi jih pripeljale do sebičnega motorista.

Postojnski reševalci doživljajo podobne primere skoraj tedensko. Vidrih za takšne brezvestne in nespametne podvige v prvi vrsti krivi vozniško kulturo. “Nikakor ne moremo trditi, da so naši vozniki bolj kulturni od tujih in obratno. Povprečje je verjetno podobno,” je pristavil Vidrih. Drugo težavo pa vidi v prenizkih kaznih za takšno početje. “Če je kazen res 80 evrov, potem bi večina takih voznikov, ki so brez vesti in sramu, verjetno raje plačala kazen kot čakala v koloni,” nekoliko karikirano povzema Vidrih.

Da so kazni za tovrstna početja prenizke, brez zadržkov pravi tudi komandir koprske prometne policije Mitja Palčič. “Nedopustno je, da nekdo vozi za reševalci ali gasilci skozi kolono in da na koncu dobi pičlih 40 evrov kazni. Za nami se vseeno še ne upajo voziti,” pravi Palčič in dodaja, da je nujna sprememba višine kazni.

Odkrili ga bodo po tablici

Zadnjega voznika, ki je z avtom vozil za ljubljanskimi reševalci na nujni vožnji, bodo identificirali po registrski tablici. Tako nam je povedal tiskovni predstavnik ljubljanske policijske uprave Tomaž Tomaževič. Dodal je še, da sta bili na avtu tuji registrski tablici, ni pa hotel izdati, iz katere države. Ker ga niso ujeli, bodo lastniku avtomobila, ko bodo ugotovili njegovo ime in naslov, poslali dokumentacijo s položnico za plačilo 80 oziroma 40 evrov.

Nesorazmerno višini kazni pa postane terjanje take kazni od kršitelja iz tujine. Koprski prometni policisti so se lani ukvarjali z neznanim voznikom z romunskimi tablicami, ki je prve dni avgusta skozi reševalni pas vozil za postojnskimi reševalci. Najprej so morali v Romunijo poslati zaprosilo, naj jim odkrijejo lastnika avtomobila, in ko so jim iz Romunije po več mesecih odgovorili, so lastnici poslali vso dokumentacijo s položnico za plačilo kazni.

Vse dokumente so morali prevajati (in prevode plačati) v romunščino, na koncu pa so imeli še srečo, da je lastnica avta prekršek sprejela nase in kazen plačala. Na posnetku je bilo namreč jasno videti, da za volanom sedi moški in ne ženska. Ker je plačala v določenem roku, je namesto 80 naši državi poslala le 40 evrov. In če bi se na kazen pritožila, bi naši državi nakopala dodatne stroške, ki so tako ali tako že v samem začetku presegli pičlih 40 evrov.

Danes preventivna akcija

Agencija za varnost prometa skupaj z gasilci, policisti, reševalci, Darsom, AMZS in zavodom Reševalni pas prireja danes na počivališču Lom proti Kopru preventivno akcijo, v kateri bodo potnikom delili plastenke z vodo in napisom “Reši življenje” ter dišave za avto, ob tem pa jih poučevali, kako se pravilno razvrstiti ob zastojih na avtocesti. Prav zahvaljujoč njihovi pobudi so po desetletjih nespametnega vztrajanja, da morajo vozniki ob zastojih ustvariti reševalni pas med prehitevalnim in voznim pasom, obenem pa pustiti prazen odstavni pas, pred dvema letoma to spremenili. Novo pravilo zapoveduje, da se morajo vozniki umakniti do skrajnega levega in desnega roba avtoceste, ne glede na pasove.

“Podobno je s prepovedjo zaradi burje v Vipavski dolini. Vozniki tovornjakov vedo, da so kazni nizke, in se na prepovedi preprosto požvižgajo. Enako je s prepovedmi voženj po nekaterih cestah. Če bi bile kazni visoke, ne bi ne voznik ne lastnik tovornjaka niti pomislil, da gre zavestno v kršitev,” je odločen Palčič.


Najbolj brano