“Našega dela ne bo nikoli konec”

Novogoričan Darko Zonjič je že 30 let povezan z odstranjevanjem neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS). Sprva kot potapljač, zadnjih devet let pa je poveljnik državne enote za varstvo pred NUS, ki jo je julija z redom za zasluge odlikoval predsednik države Borut Pahor.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

V državni enoti za neeksplodirana ubojna sredstva, ki ji poveljuje Darko Zonjič, deluje 33 prostovoljcev, ki so usposobljeni in izurjeni za odstranjevanje nevarnih ostankov iz prve in druge svetovne vojne. “V obeh vojnah so vojaki na območju Slovenije odvrgli toliko streliva, da se naše delo ne bo nikoli končalo,” Zonjič komentira podatek, da se na intervencijo odpravijo skoraj vsak dan v letu.

“Družina” je predana delu

V zadnjih 15 letih so opravili več kot 6000 intervencij in uspešno uničili 100.000 kosov granat, ročnih bomb, min in topovskih vžigalnikov. Da je njihovo delo neprecenljivo, nevarno in večinoma neopazno, je poudaril tudi predsednik države Borut Pahor sredi julija, ko je državni enoti vročil red za zasluge. Označil jih je za prave junake naše družbe. Prevzel ga je poveljnik Darko Zonjič, ki je pripadnik severnoprimorske enote od njene ustanovitve. Red za zasluge na vojaškem oziroma varnostnem področju je državna enota prejela za dolgoletno uspešno uničevanje neeksplodiranih bojnih sredstev. “V enoti smo ponosni na odlikovanje,” je tedaj dejal, ob razglasitvi zmagovalca julijske osebnosti Primorske pa je poudaril, da je to uspeh celotne enote. “To je potrditev našega dela do sedaj. Smo kot ena velika družina, ki smo predani tej dejavnosti ob naših službah in družinah, ki nas pri tem podpirajo. Naziv osebnost Primorske mi ob tem ogromno pomeni,” ni skrival navdušenja.

Vsi julijski kandidati

Kandidati za julijsko mesečno osebnost Primorske so bili še Ottavio Brajko, ki je pred 50 leti ustanovil enega prvih primorskih narodnozabavnih ansamblov, Jari Jarc, vodja vokalne skupine Anakrousis, in Slobodan Milunović, glavni organizator festivala Metal Days v Tolminu. Pogovoru z zmagovalcem Darkom Zonjičem lahko prisluhnete na Radiu Koper, danes ob 11. uri. Na Radiu Trst A bodo pogovor predvajali v ponedeljek opoldne.

V Sloveniji posamezniki pri gradbenih delih, vrtnih opravilih ali na izletih skoraj vsak dan naletijo na eksplozivne ostanke vojn, njihovo odstranjevanje in uničevanje pa je v rokah državne enote za varstvo pred NUS pod okriljem Civilne zaščite. Ustanoviteljica je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, poslanstvo pa je pomagati državljanom ter zaščititi njihova življenja in njihovo premoženje. “Pri tem je ključno, da delo opravimo strokovno, varno ter brez nezgod in poškodb,” je poudaril in ilustriral, da so letos zabeležili že 280 intervencij (od tega jih je 163 opravila severnoprimorska enota z osmimi pripadniki, ki ima tudi največ dela; odstranila je 1343 kosov v skupni teži 4308 kilogramov), odstranili so 2603 kosov streliva, ki so skupaj tehtali 4736 kilogramov.

“Pomagal” je tudi že som

“Pri svojem delu skušamo biti čim manj opazni, pri tem pa z ostalimi službami poskrbimo za varnost okolice,” je dejal Zonjič. Zahvalil se je tudi vodstvu uprave za zaščito in reševanje, ki skrbi, da ima enota najsodobnejšo opremo, ki jih zahtevajo standardi iz varstva pred NUS. “Veliko vlagamo v izobraževanje ter v osebno zaščito in tehnično opremo,” je naštel in se za prve napotke ter izkušnje zahvalil Cirilu Bavdažu, Ivanu Tellu, Francu Klemenčiču, Bojanu Kopaču ... Spomnil se je tudi zanimive dogodivščine izpred nekaj let, ko sta s potapljačem Andrejem Šeklijem odstranjevala granato iz reke Vipave ter si kar naenkrat zrla iz oči v oči z 2,5-metrskim somom. Darko Zonjič je tudi oče treh hčera in nono štirih vnukov, zaposlen je na Slovenskih železnicah kot inštruktor strojevodij.


Najbolj brano