Aljaž Bedene je visoko favoriziran

Lani se je edini “pravi” teniški turnir na naših tleh pričel ter končal s poraznim nastopom slovenskih fantov, kar je v kuloarjih sprožilo ugibanja, kako bi Portorož utegnil opustiti moški challenger v zameno za ženski turnir višje WTA-kategorije. Vendar za zdaj ostaja vse po starem.

Bodo portoroški gledalci tokrat spet lahko pozdravili slovenskega 
zmagovalca? Foto: Tomaž Primožic/FPA
Bodo portoroški gledalci tokrat spet lahko pozdravili slovenskega zmagovalca? Foto: Tomaž Primožic/FPA

PORTOROŽ > Po slabi izkušnji so se organizatorji letos dodatno potrudili ter napeli vse sile, da pripeljejo cvet slovenskega moškega tenisa. To jim je naposled uspelo, saj bo Aljaž Bedene (z naskokom) prvi favorit, visoko cilja tudi prebujeni Blaž Rola, ki po nekajletni krizi spet pogleduje proti najboljši stoterici svetovne lestvice, bitko z zdravjem in lastnim telesom pa že po tradiciji bije Blaž Kavčič, četudi je letos zaigral zgolj v kvalifikacijah Wimbledona.

Nagradni sklad znova znaša 50.000 dolarjev ter gostoljubje (plačana namestitev udeležencem glavnega žreba), od letošnje sezone pa je malce spremenjen način tekmovanja. Na glavnem turnirju namreč nastopa 48 igralcev, od česar je 16 nosilcev prostih v uvodnem krogu, medtem ko se v kvalifikacijah pomeri zgolj četverica za dve prosti mesti. Teniška zveza Slovenije se je zato odločila, da bo po zgledu nekaterih močnejših držav pripravila predkvalifikacije, ki z nagradnim skladom 2000 evrov štejejo tudi za odprto državno prvenstvo. Zmagovalec si bo priboril neposredni nastop v glavnem žrebu, medtem ko bo poraženi finalist dobil priložnost v kvalifikacijah challengerja. Zanj bo eno od vabil zagotovo dobil 455. igralec sveta Nik Razboršek, ki je bil že lani edini od Slovencev konkurenčen, a ga je naposled po triurnem boju v neznosni vročini dobesedno za žogo ali dve izločil Nemec Dominik Koepfer. V predkvalifikacijah, ki se končujejo danes (sobota), bo vsekakor najbolj zanimiv nastop 26-letnega novopečenega Slovenca Tomasa Lipovška Puchesa. Po selitvi iz Argentine v domovino staršev mu sicer ne gre vse po načrtih in je na ATP-lestvici zdrsnil na 746. mesto, potem ko je pred tremi leti zasedal že 250. pozicijo. Svojo priložnost iščejo tudi Tom Kočevar-Dešman, Sven Lah, Mike Urbanija, Luka Miklavčič ...

Z izjemo Bedeneta se za nastop v Portorožu ni odločil nihče od najboljše stoterice s svetovne lestvice, zato pa bo zaigralo kar nekaj ambicioznih posameznikov, ki proti njej vsaj pogledujejo. Med prijavljenimi sta oba zadnja zmagovalca, Constant Lestienne (Francija) in Sergiy Stakhovsky (Ukrajina), "od mrtvih" vstaja Nizozemec Igor Sijsling, močno hrvaško šolo bo predstavil Viktor Galović, Italijo zastopajo Lorenzo Giustino, Luca Vanni, Andrea Vavassori itd. Iz Srbije prihaja Danilo Petrović, Slovak Filip Horansky želi potrditi nedavni finale Perugie, svoje načrte pa imajo še Rusi Teymuraz Gabašvili, Aleksej Vatutin, Evgenij Karlovskij, Roman Safiullin, kakor tudi njihov rojak pod avstrijsko zastavo Jurij Rodionov.

Rezultat kariere Nike Radišič

Že po običaju slovenska dekleta dosegajo boljše rezultate od fantov, čemur se niso izneverila niti v tekočem tednu. V italijanskem Cordenonsu (nagradni sklad 25.000 dolarjev) se je 19-letna Koprčanka Nika Radišić iz kvalifikacij prebila do polfinala z zmagami nad peto nosilko Gaio Sanesi (Italija), Švicarko Liso Sabino in včeraj z 2:1 še proti tretji nosilki, Italijanki Jessici Pieri. Z zmagami je dosegla rezultat kariere. Na svetovni lestvici počasi pogleduje proti Top 500, potem ko je letos v Antalyi dosegla krstno zmago na turnirju za 15.000 dolarjev. Slovenski tenis morda dobiva tudi novo zvezdnico, kajti 17-letna Pia Lovrič je že v mladinski konkurenci opozarjala nase, verjetno pa je presenetila še samo sebe ob prvem nastopu na profesionalni ravni. V češkem Olomoucu se je na turnirju za 15.000 dolarjev uvrstila vse do četrtfinala, z japonsko vrstnico Himari Sato pa sta se prebili še v polfinala dvojic.


Najbolj brano